Летни рискове за здравето

Летни рискове за здравето

Рак на кожата

Ракът на кожата е най-срещаният вид рак. Над 1 милион души годишно заболяват от тежката болест. Ако се диагностигира рано, той се лекува без много усложнения. Застрашени от рак на кожата най-често са хора, които:

  • прекарват часове на слънце или често изгарят;
  • имат генетична предразположеност към болестта (близък роднина е заболял от рак на кожата);
  • са над 50-годишна възраст.

Можете да си правите скрининг на няколко месеца, за да сте сигурни, че няма опасност за кожата ви. Използвайте слънцезащитни продукти и не се излежавайте дълго под слънцето.

Топлинен (слънчев) удар

Топлинният удар може да бъде животозастрашаващ. При него вътрешната телесна температура се повишава. Както и треската, високата температура може да нанесе трайни увреждания на организма ви.

Как да познаете топлинния удар?

  • объркване;
  • учестено дишане;
  • не се потите;
  • ускорен пулс.

Ако вие или някой около вас получи тези симптоми, обадете се веднага на лекарски екип.

Хранително отравяне

Лятото е време за пикник и вечери на открито. В някои случаи храната остава на топло по-продължително и се разваля. Бъдете много внимателни какво и кога ядете, за да не се стига до неприятни ситуации и посещение в болницата.

Увреждане на очите

Сигурно сте наясно, че  UV лъчите са изключително вредни и са опасни за очите. Не забравяйте да носите очила, които има UV защита – особено когато сте на пряка слънчева светлина. Ако нямат такава защита, очилата могат да са много по-опасни, понеже тъмното стъкло отваря зеницата и пропуска много повече UV лъчи. Носете ги в близост до водата, понеже светлината се отразява и лъчите се отразяват и застрашават очите ви.

 

 Рискове на пътя

Произшествията на пътя са убиец номер 1 на млади хора. За да не станете участник в ПТП, не шофирайте в нетрезво състояние, не карайте продължително време без почивка и в никакъв случай след полунощ.

Риск от удавяне

Всяка година се случват инциденти в басейни и морета. За да ги предотвратим, е нужно да наглеждаме близките и децата си и да спазваме правилата и съветите на спасителите.

Дехидратация

През лятото не е трудно да се обезводним. Уверете се, че винаги има някоя и друга бутилка вода около вас в горещите летни дни. Не забравяйте децата – те може да не ожаднеят и да не помолят за вода, но е важно да пият големи количества от нея. Каквото и да правите през лятото, правете чести почивки и пийте вода.

Ухапвания

Ухапванията от различни насекоми могат да бъдат доста смущаващи и дразнещи. Но това не е всичко. Такива ухапвания могат да са сериозни и опасни, ако насекомото носи инфекция или зараза като лаймска болест например. Предпазете се от ухапвания със спрей, репелентни лепенки и носене на дълги панталони и дрехи с дълги ръкави, когато сте в опасна близост до много насекоми.

Небезопасен секс

Лятото носи със себе си много любов и романтични мисли. Докато ви вълнуват обаче летните емоции, не забравяйте риска от инфекциите, предавани по полов път (включително и СПИН). Преди всеки летен флирт се уверете, че сте се защитили предварително.

 

 Наранявания от фойерверки

Всяка година десетки хора влизат в спешните отделения наранени от бомбички и фойерверки. Предпазете се, като оставите различните запалителни устройства на професионалистите или на хора, които са го правили и преди. Ако решите да използвате фойерверки в задния си двор, дръжте децата настрана и вземете всички безопасни мерки, посочени в упътването.

И въпреки опасностите и рисковете  от лятото, не се затваряйте вкъщи. Наслаждавайте се на лятното безгрижие и спазвайте съветите ни. Пожелаваме ви изпълнено с бурни преживявания и горещи партита лято.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април