Мазнините говорят – Част 3

Инсулинът и „любовните дръжки“
Мазнините говорят – Част 3

В Част 1 ви въведохме в хормоналните особености на пълнеенето. В Част 2 навлязохме в конкретика по отношение на естрогенните метаболити в организма и специфичното им отражение върху начина, по който изглеждат ръцете, краката и гърдите ви. Тук ще разискаме проблемите с инсулина и влиянието му върху две зони от тялото, първата от които е особено "любима" на всички ни.

Паласки

Хората с добре развити "любовни дръжки" страдат в различна степен от инсулинова резистентност.  Инсулиновата резистентност представлява състояние, при което тялото ни не "чува" добре инсулина и поради тази причина панкреасът трябва да секретира все повече и повече от този хормон. Това може да доведе до отпадналост, затлъстяване, нарушени когнитивни функции и в крайна сметка – сериозни заболявания като метаболитен синдром и диабет тип 2. Как да избегнете това:

  • Пийте рибено масло – в зависимост от това колко е "сериозно положението", приемайте количество, което да ви осигури от 1 до 2 грама комбинирани ЕPA и DHA
    дневно.
  • Изключете напълно транс-мазнините от менюто си.
  • Намалете въглехидратите – ако имате доказан проблем с инсулиновата чувствителност, не би трябвало да приемате повече от 0.75 грама въглехидрати на килограм мускулна маса. По-голямата част от тях трябва да са съсредоточени в най-активната част от денонощието ви (тренировка, физическа работа и т.н.).
  • Увеличете честотата на тренировките си – по възможност, тренирайте всеки ден. За тази цел ще трябва да намалите обема/продължителността на сесиите. В никакъв случай не правете серии до отказ – тренирайте интензивно, но се старайте последното ви повторение да е също толкова добро, колкото и първото. Добър вариант е в 4 дни да имате тренировка с тежести, в 2 – общофизически занимания и в 1 – кардио.
  • Елиминирайте стимулантите – особено тези, съдържащи ефедрин. Те са с доказано негативен ефект върху инсулиновата чувствителност. Придържайте се към кафе и зелен чай в разумни количества.

Под лопатката

Натрупването на мазнини в тази област също се асоциира най-вече с инсулинова резистентност. В почти всички случаи хората с добре изразени паласки се отличават и с "по-плътен" гръб.

За десерт сме ви оставили една от най-проблемните части в тялото, а именно – корема. Останете с нас и в Част 4, за да могат близките ви най-накрая да се успокоят, че наистина не сте бременни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май