Митове и истини за рака на гърдата

Митове и истини за рака на гърдата

Ракът на гърдата е един от големите здравни проблеми със значими обществени и социални последици при жените в целия свят. Вярваме, че ранната диагностика и информираността са ключови моменти в превенцията и лечението на заболяването. Ето защо се надяваме да бъдем полезни с информацията по-долу: 

 

Само хора с анамнеза за рак на гърдата в семейството са застрашени.

Истината: Може да се каже, че 70% от жените, като цяло, са под този риск. Но ако те имат фамилна анамнеза за рак на гърдата, този процент се повишава. Така че, не мислете, че ако във вашето семейство е нямало по-рано такъв случай, то вие сте в безопасност.

 

Ако носите сутиен с банели, рискът е по-висок.

Истината: Твърди се, че сутиените с банели компресират токсични вещества, които причиняват рак на гърдата в лимфната система. Експертите смятат, че нито бельото, което носите, нито неговата материя има ефект върху това.

 

Колкото повече бучки имате в гърдата си, толкова по-голям е шанса да имате рак на гърдата.

Истината: 80% от бучките в гърдите са доброкачествени. Често жените имат бучки, които не причиняват рак. Ето защо ранното диагностициране е важно при рак на гърдата, за да се определи дали една буца е опасна, или не. Това може да наложи мамография, ултразвук или биопсия.

 

Гръдните импланти увеличават риска от рак.

Истината: Рискът от рак е същият, независимо дали имате имплант, или не.

 

1 на 8 жени е с повишен риск от рак.

Истината: Тези цифри са верни с нарастване на възрастта. Така например около 30-годишна възраст, 1 на всеки 233 жени има риск, докато този брой се променя до 1 на всеки 8 души на възраст около 70.

 

Употребата на дезодорант увеличава риска

Истината: Смята се, че парабените в дезодоранта повишават този риск. Но Американското онкологично дружество смята, че това не е сигурно и са необходими допълнителни изследвания. В друго изследване извършено по същото време, парабенът не се наблюдава при раковите клетки. Източникът на парабените, които са били наблюдавани все още не е определен.

 

Жените с малки гърди имат по-малък риск от рак

Истината: Не съществува връзка между размера на гърдите и рака. Единствената разлика е, че по време на медицински преглед е по-трудно по-големи гърди да бъдат проучени в сравнение с по-малките.

 

Ако чувствате бучки, то ракът на гърдата вече е започнал.

Истината: Разбира се, че трябва да се притеснявате, ако чувствате бучки. Но освен това, отокът, кожните обриви, болките, обривът и удебеляването на кожата на гърдите са признаци на рак. Ето защо редовните прегледи са много важни.

 

Фамилната анамнеза на бащата не е толкова важна, колкото тази на майката.

Истината: семейната история на бащата е толкова важна, колкото тази на майката. Но и за двете страни, болестите на жените са най-важни. Тъй като жените са по-уязвими по отношение на получаване на рак на гърдата в сравнение с мъжете.

 

Защото излъчва твърде много радиация, мамографията може да увеличи риска от рак

Истината: Има риск в това. Но този риск се счита за по-малък в сравнение с късното диагностициране и ефектът, който ракът би имал. Ето защо жените над 40 трябва да си правят мамография на всеки 2 години.

 

Биопсията с игла вреди на раковите клетки и ги кара да се разпространяват и в други части на тялото.

Истината: Няма подобно твърдение измежду пациентите, които са се подлагали на такава. Статистически няма солидни доказателства за това.

 

Ако резултатите от мамографията са позитивни, няма какво да се притеснявате.

Истината: Въпреки че мамографията е наистина важна за диагностиката на рак, тя може да не е в състояние да открие рака в 10% -20% от случаите. И след като това е така, то е наистина важно да се проверява редовно за рак на гърдата.

 

Жените с наднормено тегло имат една и съща стойност на риска, както и по-слабите жени.

Истината: Наднорменото тегло увеличава риска от рак. Жените трябва да бъдат внимателни с теглото, което качват, особено след менопаузата.

 

Ракът на гърдата може да бъде предотвратен.

За съжаление, това не е така. С малки промени в начина си на живот (намаляването на цигарите, консумацията на по-малко алкохол, редовното правене на упражнения) вие можете да намалите риска.

Източник: Фрамар.бг

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май