Направи си сам псевдонаука

В няколко лесни стъпки
Направи си сам псевдонаука

Тук трудно намираме добри думи по адрес на псевдонауката (не на книгата, а на явлението, станало повод за поява на книгата), но ще трябва да си признаем две неща по неин адрес.

Едно, тя може да бъде неизчерпаем извор на веселие. Две, от нея могат да се изкарат много пари. Предимно заради първото, но не на последно място заради второто, решихме да съставим един постъпков модел за разработване на псевдонаучни системи. Защото колкото и лесно да е да се превърнеш в сляп проповедник на една от множеството съществуващи идеологии, дваж по-хубаво би било да станеш предводител на своя собствена секта от идиоти, които се надпреварват да ти дадат парите си, докато ти им се присмиваш. И така, едно, две, три...

Набележете си болежка. Най-добре да бъде състояние, което е достатъчно разпространено, но пък за сметка на това няма визуално проявление и не се нуждае от специализирана медицинска помощ. Добър избор са несгодите, свързани с ежедневието на модерния човек. "Пренапрежение", например, е достатъчно смътен и същевременно масов проблем. Освен това може да бъде причинен от какво ли не и да има всевъзможни симптоми.

Диагностицирайте, диагностицирайте, диагностицирайте! За да можете да предпишете адекватно лечение, първо трябва да назовете източника на болежката, нали така? Помнете, че всяка уважаваща себе си псевдонаука е едновременно конкретна и повърхностна в обясненията си. За да постигнете този ефект, бихте могли да заложите на любимата на алтернативната медицина холистична троица: тяло, ум и дух.

Замислете се за всички онези неща, които биха могли да ги сполетят. Добри варианти са "блокаж", "дисоциация", "асинхрон". Ако решите да сте по-близо до езика на хората, но пък да не звучите чак толкова научно, можете да прибегнете до класическото "затлачване".

Важното е да успеете да внушите, че с действията или бездействията си пациентът е довел до разрив в холистичния си триумвират и сега ваша работа е да го спасите. Ако на някакъв етап от лечението му кажете, че той няма вина за състоянието си, печелите бонус точки.

Позовете се на древната мъдрост. Противно на всяка логика, мистицизмът придава допълнителна тежест на псевдонауката. Ето защо много "терапии" обичат да се асоциират с разни древни, обикновено отдавна изчезнали цивилизации като маи, ацтеки и т.н. Идеен вариант е да се обърнете към разни прабългарски, древнославянски или тракийски тайни, но имайте предвид, че все още доста хора предпочитат лечение в и от чужбина. Важното е колкото се може повече да омешате мистичното с научното – това е ключова характеристика на истинската алтернативна медицина. Което ни води до следващата стъпка...

Измислете си име. Псевдонауката би била само псевдо, ако не навяваше мисли за наука по някакъв начин. А най-лесният начин да навееш подобни мисли е да звучиш понаучному. За целта могат да бъдат използвани следните наставки: ~графия (записваща нещо, може би аурата или друго); ~оскопия (предполага поставянето на нещо в или поне до тялото. Отсега ви предупреждаваме, че дилдоскопията си е резервирана за наше ползване.); ~метрия (вероятно мери нещо, което не може да бъде измерено с конвенционални методи; опитайте с биоенергометрия, звучи доста надъхващо); ~дезис (предполага свързването или сливането на две принципно отделни неща; дух и тяло, като за начало); ~ектазия (уголемяване на нещо; психектазия е супер, но със сигурност има и по-добри); ~иатрия (с фокус върху конкретна част от съзнанието, тялото, духа или и трите едновременно като спектриатрията, например). Ако имате някакви колебания, че измисленото от вас име не е внушава необходимото доверие, винаги можете да добавите и термина терапия за всеки случай.

Предпишете лечение! Тук вече оставяме изцяло на вашето въображение да прецените как ще лекувате (подравнявате, балансирате...) избраната от вас болежка с именуваната от вас терапия. Можете да продавате продукти (енергийни кристали, специална вода, метални пирамидки, стъклени топчета, магнитни гривни и т.н.) или услуги (които можем най-общо да назовем сеанси или консултации, първоначалният преглед винаги е безплатен!). Комбинация от двете също е вариант в началото, но гледайте в някакъв момент да се специализирате в това, което хваща най-много дикиш.

После ни пишете на https://www.facebook.com/FitWell.bg, за да се договорим за процент от приходите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април