Няколко причини да имате лампи от хималайска сол

Няколко причини да имате лампи от хималайска сол

Не знаете какво пропускате, ако никога не сте притежавали лампа от хималайска сол. Това е като да имате отворен прозорец – леко светещ естествен източник на свеж, чист въздух – на бюрото, във всекидневната, до леглото или навсякъде, където решите да го поставите.

Преди да се потопим в ползите за здравето от използването на хималайските солни лампи във вашия дом, може би първо ще е от полза кратък урок по химия:

Цялата материя (човешкото тяло, въздух, вода и т.н.) се състои от молекули, които се състоят от атоми, които са съставени от три вида частици: протони (положителен заряд), електрони (отрицателен заряд) и неутрони (без заряд). Електроните обикалят в орбита в молекулите като планетите, които се въртят около една звезда. Понякога един електрон излита и когато го направи, той оставя зад себе си положително зареден йон, чиято единствена цел в живота е да запълни празното пространство, оставено от  изгубения малък електрон.

С други думи: иска да открадне заместващ електрон от друга молекула. Поради разликите в молекулната структура (броя на електроните в най-външната орбита, якостта и структурата на електронните връзки и т.н.) някои материали губят електрони много по-лесно, отколкото други.

С това току-що припомнено ви базово познание за поведението на положителни и отрицателни йони,  нека да разгледаме 10-те най-големи предимства на хималайската солна лампа.

1. Солните лампи почистват и освежават въздуха

Вероятно най-известната полза – и причината поради която мнозинството от хората ги използват – се дължи на тяхната невероятна сила за отстраняване на прах, полени, цигарен дим и други замърсители от въздуха. "Но как правят това”, питате вие? – Това е просто голямо парче сол с крушка вътре, нали?"

Е, да, но не. Те са много повече от това.

Хималайските солни лампи пречистват въздуха чрез силата на хигроскопията, което означава, че те привличат молекули на водата от заобикалящата ги среда, след това абсорбират тези молекули – както и всякакви чужди частици, които те носят – в солния кристал. Тъй като хималайската розова сол се загрява от топлината, произведена от електрическата крушка вътре, водата от нея се изпарява отново във въздуха, а прихванатите частици прах, полени, дим и т.н. остават заключени в солта.

2. Намаляват симптомите на алергия и астма

Тъй като хималайските солни лампи отстраняват микроскопични частици прах, животински частици, плесени и други подобни от околния въздух, поставяйки лампа или две в стаите, където прекарвате най-много време, може сериозно да намалите симптомите на алергия. Дори хората, страдащи от астма, трябва да забележат голяма разлика след седмица или две. (В действителност, хималайската розова сол е толкова добра за вашите дихателни пътища, има дори инхалатори, които използват хималайска сол)

3. Успокоява кашлицата

Когато хималайската солена лампа се нагрява и започва хигроскопичното циркулиране на частиците във въздуха, тя също така променя натоварването на отделените молекули. (Помните ли урока ни по химия в началото?) Повечето домове са изпълнени с положително заредени йони, които не са особено полезни за здравето на човека. Положителните йони се създават от редица неща, но основният източник в повечето случаи е от нашата електроника.

Една от вредите за здравето в следствие от вдишването на много положителни йони е, че ресничките (подобни на микроскопични косми), разположени по дължината на трахеята (известна още като дихателна тръба), стават бавни и не работят добре, за да предпазват белите дробове от замърсители.

Когато хималайска розова солна лампа абсорбира вода и частици от въздуха, тя също така приема положителни йони с тях. След това, когато загрятата сол освобождава изчистените водни пари обратно във въздуха, тя също така освобождава и отрицателни йони, които имат противоположен ефект върху нашите дихателни пътища – увеличавайки активността на ресничките, белите дробове остават чисти.

Какво означава всичко това всъщност?

Освен премахването на замърсителите от въздуха, хималайските розови солни лампи също помагат на тялото ви да филтрира въздуха по-ефективно, така че всички чужди частици, които се е случвало да вдишвате, няма да навлязат в белите ви дробове.

4. Увеличават енергийните нива

Да карате из провинцията със свалени прозорци, да прекарвате времето си на плажа или на къмпинг в планината, или просто да вземете душ сутрин  – всичко това са неща, които много хора смятат за ободряващи. Не е случайност, че всичко това са дейности, които ни излагат на повишени концентрации на отрицателни йони, подобни на генерираните от лампите от хималайска сол. Фактът е, че положителните йони потискат нашите енергийни тела. За съжаление, твърде често срещано е да се опитваме да диагностицираме проблема като нещо съвсем друго.

Ако постоянно се чувствате уморени и не знаете защо, опитайте да сложите хималайска солна лампа в стаята или помещенията, където прекарвате най-много време. След около седмица трябва да забележите разлика.

5. Неутрализиране на електромагнитната радиация

Днес повечето от нас живеят в метафоричен океан от електромагнитна (ЕМ) радиация, която се излива от нашата електроника (телевизор, компютър, мобилен телефон, таблет, уредби и т.н.). И макар този електромагнитен поток да е неуловим с просто око, то дългосрочните ефекти от излагането на ЕМ радиация могат да бъдат доста сериозни. Известно е, че постоянното излагане на ЕМ радиация повишава нивата на стрес, причинява хронична умора и намалява имунитета, наред с други неща.

Тъй като изпускат отрицателни йони във въздуха, хималайските солни лампи работят за неутрализирането на електромагнитните лъчения. Сложете по една такава лампа до компютъра, телевизора и други електрически устройства, които използвате често, за да намалите потенциалната опасност за вас и вашето семейство.

6. Подобряват съня

Друг страничен ефект, който се дължи на прекомерното излагане на положителни йони във въздуха, е загубата на качествен сън. Това се случва, защото положително заредените частици могат да намалят кръвоснабдяването и подаването на кислород към мозъка, което води до нередовен сън. Хималайските розови солни лампи са естествени генератори на отрицателни йони, като по този начин те могат да помогнат за преодоляването на този проблем. Дръжте една или две около спалнята си, за да подобрите качеството на въздуха и да постигнете по-добър нощен сън.

Не забравяйте, че дори ако сте като мен и не можете да спите, ако стаята не е напълно тъмно, винаги можете да изключите лампата преди лягане. Просто я оставете включена през останалото време, докато сте будни. Хората в места с влажен климат трябва да имат предвид, че лампите от розова хималайска сол е възможно да се покрият с влага, когато солта се охлади. Затова е добре  да поставите подложка отдолу, за да защитите повърхностите, и не забравяйте да следвате инструкциите за употреба и грижа, приложени към лампата!

7. Подобряват настроението и концентрацията

Хималайските розови солни лампи са чудесен начин по естествен път да подобрите настроението си или да помогнат да се отпуснете и успокоите в края на деня. В същото време лампите от розова хималайска сол са чудесно средство за подобряване на концентрацията. Това отново се дължи на ефекта на отрицателните йони върху тялото ви, който води до подобряване на кръвоснабдяването и на кислородния поток към мозъка и другите органи, както и до повишаване нивата на серотонина – невротрансмитер, който ни прави буквално щастливи.

8. Лекуват сезонните афективни разстройства

В допълнение към генерирането на отрицателни йони, които подобряват настроението и енергийните нива, меката, естествена светлина, излъчена от лампата от хималайска розова сол, е достатъчно близка до топлата слънчева светлина и дори може да се използва за облекчаване на симптомите на сезонно афективно разстройство. Тази година, когато дните започнат да стават по-кратки, се преборете с летаргия, като се заобиколите с няколко от тези лампи.

9. Намаляват статичното електричество във въздуха

Макар и напръв поглед да не е "касаещо здравето”, статичното електричество  може да нанесе вреди.То предизвиква стрес, неудобство и чувство на неудовлетвореност. Статичното електричество ви застига, когато най-малко го очаквате, посягайки да хванете дръжката на вратата, целувайки съпруга или съпругата си преди лягане или когато се опитвате да погалите кучето или котката си. Статичното електричество може да доведе д обезпорядък в косата ви, да направи невъзможно да почистите трохи или смляното кафе от кухненския плот и дори да стане причина случайно да отидете на работа с чорап, залепнал на гърба на ризата ви. 

(Добре де, това последното е може би малко преувеличено.) Въпросът е, че статичното електричество може да е голям проблем и лампите от хималайски розови соли са естествен начин за неутрализиране на въздушните йонизирани частици, които го причиняват.

10. Светлинен източник, който е екологичен

И накрая, но не на последно място: Хималайските розови солни лампи са екологични. Макар и само приблизително, резервите, от които се извлича хималайската розова сол, се оценяват някъде между 80 и 600 милиона тона и се очаква да има наличност поне още 350 години при текущия процент на добив. Основата на хималайската солна лампа обикновено е изработена от устойчиво дърво като индийския люляк /мелия/. При някои лампи се използват крушки с ниска мощност, които консумират много малко енергия, докато други се захранват от запалена свещ.

Избор и разполагане на вашата хималайска розова солна лампа

Когато става въпрос за закупуване на хималайски розови солни лампи, площта на действие се определя от размера на кристала. По-малките лампи са подходящи за средностатистическа спалня, а по-големи лампи  са по-подходящи за помещения като дневната или кабинета.

Ако не можете да намерите достатъчно голяма лампа за дадена стая, не забравяйте, че можете да използвате няколко лампи, разположени в  пространството, за същия ефект.

Силно препоръчвам изграждането на цяла домашна колекция от тези красиви източници на светлина, дори ако купувате само един или два наведнъж. Започнете, като закупите подходящи по размер лампи за районите, в които прекарвате най-много време, след това преминете към стаи с много електрически устройства и завършете колекцията си, като добавите лампи към по-рядко използвани помещения.

За по-малки стаи или просто за по-голямо разнообразие, помислете за добавяне на някои Хималайски солни лампи за свещи в колекцията си.

Не забравяйте, че кристалите на хималайските розови соли ще започнат да се топят при продължително излагане на висока влажност. Поради тази причина внимавайте и наблюдавайте всички хималайски солни лампи, разположени в близост до източници на пара, като съдомиялни машини, перални машини или душове.

Също така, както споменахме по-горе, резултатите от генерирането на негативни йони може да отнемат около седмица, за да бъдат забелязани, така че не се отказвайте, ако не почувствате подобрението веднага.

Източник: back2nature.rocks

Превод: Елица Спасова

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април