Опасните навици, които съкращават живота

Опасните навици, които съкращават живота

Отдавна е доказано, че здравословното състояние на хората до голяма степен зависи от начина им на живот. Някои навици може не само да им навредят, а и да ги накарат да се чувстват по-стари, отколкото са.

Продължително гледане на телевизия

Филмите и развлекателните програми помагат да си отдъхнем след тежкия работен ден. Но ако прекарвате часове на дивана пред телевизионния екран, това ще влоши когнитивните ви функции. Резултати от изследвания са доказали, че честото гледане на телевизия намалява обема на сивото вещество в главния мозък, което влияе негативно на редица процеси, включително и на способността бързо да се вземат решения.

Обездвижване

Всякакъв род упражнения, било то физически или умствени, помагат на организма по-дълго да остане млад, запазват доброто състояние на мускулите и костите. А обездвижването директно ускорява риска от появата на заболявания, свързани със стареенето и ранната смърт. Редовните кардиотренировки подобряват работата на главния мозък сред възрастните хора, защото увеличават обема на сивото вещество.

Некачествен сън

Много научни изследвания доказват, че хората, които спят по-малко от 6 часа, се сблъскват с проблеми в умствената дейност. Това намалява живота с около 7 години, пресметнали са специалистите. Най-често процесът на стареене поради недостиг на сън се отразява на кожата.

Прекаляване с интернет

Хората все повече време отделят на съвременните технологии, но забравят за вредното въздействие на синия цвят, излъчван от екраните на телефоните, таблетите и компютрите. Това ускорява процеса на стареене. Има доказателства, че синият цвят уврежда и мозъчните клетки. А за негативното въздействие на съвременните устройства върху зрението е известно отдавна.

Стрес

Спокойният живот е залог за добро здраве на пределна възраст. Ако човек често е подложен на стрес, по-бързо остарява, пише jivotatdnes.bg.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май