Орехите укрепват имунитета

Кои са полезните им свойства?
Орехите укрепват имунитета

Орехите имат високо съдържание на мононаситени и полинаситени мастни киселини и протеини. Те ни дават енергия и се препоръчват за подсилване на имунитета през есента и зимата.

Концентрацията на омега-3 мастните киселини в тях също е висока. От витамините съдържат най-много В6 и В9, а от минералите – манган, мед, желязо, фосфор и други, но в по-малки количества.

Кои са полезните им свойства?

Орехите поддържат здравето на сърцето, те намаляват възпалението в тялото, стимулират циркулацията на кръвта, намаляват високото кръвно налягане. Ядките имат антигъбично действие, подобряват имунната система през студените месеци, както и храносмилането.

В орехите има компонент, наречен елагична киселина, който действа срещу натрупването на мазнини вътре в артериите. Възпалението в тялото също играе важна роля при натрупването на плаки в тях. Те се втвърдяват с времето и така стесняват артериите, понякога дори разрушават и блокират кръвотока в сърцето. Това води до високо кръвно налягане и сърдечносъдови заболявания като инсулт или инфаркт.

Американската сърдечна асоциация препоръчва профилактично да консумираме орехи, както и други храни, богати на омега-3 мастни киселини, за да си предпазим сърцето.

Друга полза на орехите е, че забавят стареенето. Антиоксидантите в тях като полифенолни съединения и флавоноиди предотвратяват преждевременното увреждане на клетките от свободни радикали. Освен това елагичната киселина и елагитанинът, които също са антиоксиданти, които могат да помогнат за потискането на някои видове рак като този на дебелото черво.

Орехите повишават качеството на сперматозоидите. Това се дължи на омега-3 и 6 мастните киселини в някои видове орехи.

Не на последно място, орехите развиват мозъка. Консумацията им е препоръчителна преди изпити, тестове и други умствени натоварвания. Ценните вещества в ядките помагат при болни от алцхаймер.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април