Последствията от употребата на ГМО храни

Докъде ще стигнем ако направим ГМО продуктите основният си хранителен източник?
Последствията от употребата на ГМО храни

Какво е ГМО

Първо нека уточним какво наричаме ГМО, което ще рече генно модифициран организъм и за какво се използва. Това е растение (може да бъде и животно), на което са направени "подобрения" за да добие или да се увеличат полезните му свойства. Тези изменения се извършват в лаборатория, където в контролирана среда се въздейства върху неговия генотип, което представлява съвкупността от елементи отговорни за наследствеността, посредством методите на генното инженерство. Основната цел на ГМ продуктите е увеличаване на земеделските добиви от култури като царевица, соя, пшеница, ориз и др. за по-лесно и успешно справяне с проблема на световното недохранване. Също така друга основна тяхна цел е те да бъдат по-устойчиви на вредители и природни условия като суша, студ, влага.

Защо ГМО е противоестествен

Дотук добре, но наясно ли сме всички тези намеси в процесите на естествения растеж на културите докъде биха могли да доведат? Никой не може да каже със сигурност дали този път не води към разрушение. Разбира се научните организации занимаващи се с производството и разпространението им упорито биха ни убеждавали в обратното. А какво да си мислим за обвинявания в монопол световен производител Монсанто, чийто научни специалисти създадоха ГМ продукти, които след засяването си няма как да се самовъзпроизвеждат? Tоест, горкият фермер ще е принуден отново да си закупи семена носещи марката на споменатата компания. Това определено тревожи. Едва ли е нормално и естествено от едно семе да не може да се зароди живот - това със сигурност противоречи на природните закони.

Освен това всеизвестен факт е, че при засяването на ГМ посев след време всички посевни полета в близост са заразени. Защото ГМО се разпространяват лесно. За това свидетелства и проведеното от проф. Игнасио Чапела проучване. А трябва и да се замислим за въздействието им в дългосрочен план.

Каква е заплахата идваща от храната

Досега няма достатъчно данни за това доколко употребата на ГМ храни би могла да доведе до биологични промени в човешкия организъм. На никой не би му се искало подобно на царевицата, която си погризва да не може да се радва на поколение...Но нека тук вземем за пример соята. Тази соя, която в началото на 90-те обещаваше здраве в изобилие. От нея се очакваше да намали нивото на холестерола, да ни пази от рак на простата и гърдата и не на последно място да допълни блюдото на вегетарианците. За съжаление се оказа, че не може да справи с повечето от тези проблеми. Даже напротив, съдържащият се в нея протеин изолат е много опасен и дава странични ефекти. Още по-опасно е, че соята може да се крие зад много имена и човек лесно да се подведе. Затова е препоръчително да се придобие навикът да се четат етикетите на храните.

Но заплахата идва и оттам, че човек не може да бъде сигурен в произхода на храната, която употребява. Никой не може да даде гаранции, че хлябът, който си купуваш не е замесен от ГМ пшеница. Да не говорим за любимите на много деца шоколадови вафли, които са един от продуктите съдържащи най-много ГМО. Ако не можем да проследим ефекта от ГМО, как тогава да сме спокойни за нашите наследници?

1510544Thinkstock/Guliver

До какви здравословни проблеми води

Оказва се, че употребата на соя може да доведе до хормонални смущения и спонтанен аборт. Генетично модифицираните соеви зърна са създадени да издържат на третиране с големи дози от  хербицида Roundup. Неговата активната съставка е глифозат, който е отговорен за смущенията на крехкия хормонален баланс на женския репродуктивен цикъл. А глифозата е токсичен за плацентата, която е отговорна за доставянето на жизненоважни хранителни съставки от майката към детето, както и изхвърлянето на отпадъчните продукти. Когато плацентата се увреди може да се стигне до  спонтанен аборт. Дори при деца родени от майки, изложени на ниски количества глифозат съществува сериозен риск от дефекти.

Бразилско проучване, публикувано през 2009г. дава данни за въздействието на соята върху репродуктивната система на женски плъхове. Според него при плъховете хранени със соя в продължение на 15 месеца се наблюдавали значителни изменения в матката и репродуктивнте цикли, за разлика от плъхове, хранени с органична соя и такива, които не били хранени с нея. Проучванията при жени, които се хранят с ГМ соеви продукти, като например вегетарианките, показват, че при тях е по-вероятно да има остри хормонални смущения, включително голям излишък на естроген, както и увреждане на хипофизата. Така че, както посочва Джефри Смит, жените консумиращи ГМ соеви продукти са изложени на по-висок риск от развитие на ретроградна менструация - менструален цикъл протичащ вътре в тялото, вместо извън него, което от своя страна може да доведе до безплодие.

Други вреди от ГМ соята са загубата на либидо и еректилната дисфункция при мъжете. Тук трябва да повишат вниманието си всички, които употребяват протеини и шейкове спомагащи качването на мускулна маса. Генестеина и даидзеина, съдържащи се в соята, имитират естрогена толкова добре, че водят до увеличаване на гърдите, по-бавен растеж на космите, намалено либидо, промени в настроението.

Списъкът съвсем не свършва дотук. Употребата на продукти с ГМО може да доведе до появата на алергични реакции, при това съвсем не безобидни. Например в САЩ, където те свободно се набавят от храната, от алергии страда около 70% от населението. В Швеция, където са забранени, процентът е едва 7. Надали това е съвпадение.

Също така следствие на приема на ГМ храни се оказва и нарушението на структурата на стомашната лигавица и появата на антибиотична резистентност на чревната микрофлора. Друго последствие може да бъде понижаването на имунитета на целия организъм (70% от човешката имунна система се намира в червата), както и нарушение на обмяната на веществата.

Разбира се, не можем да пропуснем и това, че ГМО може да провокира развитието на рак. Трансгените, представляващи генетичен материал пренасян от един организъм на друг имат свойството да се интегрират в генетичния апарат на микроорганизмите населяващи червата, а това вече е мутация. Както се знае, именно мутацията води до развитие на ракови клетки. Така трансгенът броди в организма и провокира синтез на белтъци, нехарактерни за човека. В допълнение, всички трансгени се въвеждат в продуктите с помощта на специални бактерии, които имат склонността да мутират и бързо да се размножават. Засега не е известно как да се спре този синтез. Според онколозите влиянието на тези компоненти не е нищо друго освен мутация на клетките, което води до образуването на тумори.  

И така, скъпи приятели, ГМО продуктите може и да водят до увеличено производство и печалби, но на каква цена? Колкото и да сме изпаднали във възторг от научните и технически постижения на човешкия ум, би следвало да се замислим, че няма нищо по-естествено и приятно от това човек да се наслади на неповторимия вкус на един плод расъл под жарките лъчи на пролетното слънце и попивал от напоителния пролетен дъжд. И нека оставим грижата за биологичното разнообразие на един, който стои над нас.

Източници: articles.mercola.com ; ruslekar.info

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май