Потен детокс, ама нанайци

Или когато цъфнат налъмите
Потен детокс, ама нанайци

Ако има такова нещо като колективно съзнание, то трябва да бъде забранено със задна дата. Една от причините, поради които избягвам да посещавам публични здравословни заведения (разбирайте фитнеси, йога студия, спа центрове и други подобни), е, че на такива места човек неизбежно се сблъсква с онзи тип мъдрости, за които се говори, сякаш винаги са били истина и стават все по-достоверни с непрекъснатото им предъвкване.

Ето така преди време имах шанса да прекарам около 15 минути в една сауна с три непознати дами, за които съм уверен, че бяха открили начин да се разхлаждат, говорейки. Не съм следил надприказването особено концентрирано, но съм убеден, че станах свидетел на най-интересната част от него, която гласеше: "Сега като се изпотим хубавичко, ще изкараме токсините". Това, което изкараха в този момент, беше мен. Първо от кожата ми и после от кабината...

Нямам никаква представа какво имат предвид повечето хора, когато използват така модерната дума "токсини", но от всичко, което съм чел по въпроса, в потта такива вещества не се съдържат. Има около 99% вода, която е много отровна, но само, ако прекалите с нея. Има и незначителни количества сол, урея, протеини и въглехидрати. Те също не могат да минат за токсини. Уреята е страничен продукт от метаболизма на протеините и е нетоксична – тя се регулира, за да може киселинността на кръвта да се придържа в тесни и здравословни граници. Когато има излишък на урея, тя обикновено се изхвърля от тялото чрез урината. Затова и по-популярното й име е такова, иначе се нарича карбамид. В потта количеството й е доста малко.

Прочее, разните отровни вещества като живак, алкохол, наркотици и други обикновено се елиминират през храносмилателната и отделителната система на човека и по-специално – черен дроб, бъбреци и черва. Факт е, че разполагаме и с около 2,6 милиона потни жлези, които секретират една привидно смъртоносна течност, но тяхната функция е да регулират телесната температура, не да детоксикират. Потта мирише злостно по причини, различни от токсичността.

Иначе с доста добър успех охлажда тялото, изпарявайки се от неговата повърхност. Неслучайно започваме да се потим, когато прегреем, но не и, когато приемаме отрови. Препотяването по време на консумация на алкохол или наркотици може да дойде от разширяване на кръвоносните съдове, и/или повишена телесна температура и/или ускорен метаболизъм, но не и в опит да се детоксикираме.

Опитаме ли да се потим целенасочено с идеята да се пречистваме, можем да си изиграем лоша шега, обезводнявайки организма и стимулирайки бъбреците да задържат вода (а оттам и реалните "токсини"), както и възпрепятствайки работата на всички останали органи. "Люн!", както би се изразил Камата.

Имате някой мит за разнищване? Защо не ни го споделите на фен-страницата във фейсбук?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април