Размисли за кашлицата

Едно наистина неприятно явление, с което може да се справите сами
Размисли за кашлицата
inm

Мразим да сме болни! А най-мъчителна от всичко за нас е... кашлицата. Стараем се да се справяме с тази злодейка предимно с натурални лекове: със силни джинджифилови чайове и бабини илачи, а в краен случай – със сироп. За щастие, рядко стигаме до нуждата от прием на антибиотици.

Някои биха ни обвинили в безотговорно отношение, но не и американският професор д-р Марк Ибел. Професорът провел интересно проучване преди време. Задал на 500 души, родом от щата Джорджия, следния въпрос: "Колко, според вас, продължава една кашлица?"

772238inmМарк сравнил получените отговори с данни от медицинско проучване за средната продължителност на кашлицата. Резултатът бил интересен.

Участниците в анкетата на Марк определили период от 5 до 9 дни за отшумяване на състоянието, а в официалното изследване била посочена продължителност от... 17.8 дни. Каква разлика, нали!

Изплашени за здравето си, някъде между седмия и седемнадесетия ден повечето хора решават да отидат на лекар, а лекарите обожават да предписват антибиотици, коментира д-р Ибел. В същото време, въпросните медикаменти не вършат никаква работа при вирусни състояния, каквито са грипът и настинката, например. Защото мисията на антибиотиците е да унищожават бактерии, а не вируси.

Затова Марк смята, че човек просто трябва търпеливо да изчака кашлицата да премине.

Професорът все пак подчертава, че хората в напреднала възраст (както и най-младите), а и тези с белодробни и други специфични проблеми, са изключение – те трябва да се консултират с лекар в ранен стадий на заболяването си, защото има опасност състоянието им да се влоши твърде бързо.

Не знаем вие какво мислите по този въпрос. Но нашето мнение е, че трудно може да се определи конкретна продължителност на което и да е било болестно състояние. Защото развитието на болестта зависи от много неща: колко силна е имунната система на индивида, в каква среда живее, какво (само)лечение си прилага и т. н.

Но, в крайна сметка, колкото по-малко лекарства ни се налага да приемаме, толкова по-добре, нали? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май