Солена вода при възпалено гърло

Има ли смисъл и къде се крие той?
Солена вода при възпалено гърло

Не знам кога точно се е случило, но по някое време у нас се появи едно шише с черноморска луга, на което пишеше, че лекува едва ли не всяка болест. Аз от всяка болест не страдам, но имам хронични проблеми с гърлото и реших да дам възможност на соления разтвор да се докаже при едно по-сериозно възпаление, което ме беше сполетяло. Ефектът беше доста по-добър от този на гаргарата с лайка и почти повярвах, че продуктът е магически. Почти...

Но да видим защо боли едно гърло? Обикновено, ако сте настинали или имате грип, има голяма вероятност гърлото да ви боли, защото е подуто. Когато тъканите в определена област се подуят, те притискат болковите рецептори и ги карат да изпращат към мозъка съответната информация.

Къде тук намира своето място солта или в конкретния мой случай – лугата, която е изключително богата на сол? Ако сте чували за осмоза, би трябвало да знаете, че това е процес, при който има преминаване на водни молекули от страната с по-високата им концентрация към страната с по-ниската им концентрация. Това е магията, благодарение на която можете да сушите месо с помощта на сол.

В случая страната с по-ниската концентрация е лугата или соленият разтвор, а възпаленото ви гърло е месото, което подлежи на сушене. Благодарение на този факт, то престава да е толкова подуто и вече не ви боли, поне за известно време. Разбира се, подобна мярка третира само симптомите на заболяването, докато истинското лечение се осъществява от имунната ви система. И от фейсбук, естествено! Нашата страница там е особено лековита, почти колкото лугата!  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април