Тайните на хората, които не се разболяват

Какво правят те, за да са здрави?
Тайните на хората, които не се разболяват

Те не се страхуват от грипна епидемия. Рядко ги боли глава. Имат нормално кръвно налягане и не се оплакват от лошо храносмилане. В случай, че не сте срещали хора, които никога не боледуват, американският писател и редактор Джийн Стоун ще ви запознае с няколко такива. На последните той посвещава цяла книга, която нарича "Тайните на хората, които никога не се разболяват".

Стоун прави профил на 25 "хронично" здрави мъже и жени. Целта му е да разбере какви магически трикове се крият зад тяхното желязно здраве. Събирайки ценни съвети от тях, той значително подобрява качеството и на собствения си живот. Ето няколко от най-любопитните им истории.

Перхидрол, но не в косата

Всяка сутрин 63-годишният бизнесмен Бил Томпсън пълни мивката в банята с хладка вода и добавя към нея една кафена чаша перхидрол (кислородна вода). След това затваря очи и смело потапя главата си вътре, като започва да издиша въздух през носа.

Защо си причинява това? Много просто.

Редица изследвания показват, че когато "добрите" микроорганизми се срещнат случайно с лоши такива, се отделя голямо количество водороден пероксид. Смята се, че последният увеличава съпротивителните сили на организма. За това от векове кислородната вода се слави като добър "килър" на бактерии и не е случайно, че точно с нея промивате рани.

Странно или не, Бил не е хващал настинка от две десетилетия и може да се похвали с ЕКГ на 20-годишен.

Дрямката

Вече знаете, че перманентната липса на сън води до затлъстяване, "пробив" в имунна система и до повишени нива на кортизол в организма.

Но Сарноф Медник, пенсиониран професор по психология от университета в Калифорния, не се вълнува от подобни неща.

През целия си съзнателен живот 82-годишният Медник се наслаждава на пълноценна следобедна дрямка. За това той никога не настива и не хваща грип.

Всъщност още преди изобретяването на механичния часовник през 13 век, хората са използвали следобедната дрямка, за да се поддържат в добро психическо и физическо здраве. И може би не е лоша идея да се учим от своите предшественици, нали?

Най-хубавото време за кратка почивка е между един и три часа следобяд.

Приятелите

Може да ви звучи несериозно, но социалните контакти наистина оказват благоприятно влияние върху здравето ви.

Добрите приятели ви предпазват от почти всичко: от загуба на паметта до сърдечен удар. На тяхната "ваксина" разчита и Сидни Клинг, 75-годишна учителка и бивша медицинска сестра. Сидни не може да си спомни кога е боледувала за последен път, но смята, че е здрава именно защото се среща с приятелите си всеки ден.

Според нея, когато човек общува, повишава самочувствието си, а с това – и съпротивителните сили на организма.

С какви трикове още може да си осигурите "хронично" здраве обаче?

Студеният душ:

Смята се, че ако излагате всекидневно тялото си на студена вода, повишавате количеството на естествените антиоксиданти в тялото. Същият ефект може да постигнете, ако ходите по 30-50 минути на ден в студено време. Така смяната на сезоните няма да ви влияе по никакъв начин.

Спокойствието:

Когато сте прекалено напрегнати, увеличавате риска да ви поразят всякакви заболявания: от сърдечен удар до диабет. За това се борете със стреса на всички равнища.

Бирената мая:

С две думи: в нея се съдържат почти всички витамини от група B, протеин и редица минерали - всичко жизнено необходимо за доброто здраве. Повечето хора я приемат под формата на дражета.

Тренировката с тежести:

Благодарение на нея понижавате риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, високи нива на холестерол, рак на гърдата, депресия и диабет. Има ли нужда да изброяваме още?

Без значение стратегиите ви за добро здраве обаче, бъдете постоянни в прилагането им. Превърнете ги в рутина: само така ще си осигурите добра профилактика.

Присъедините се към групата на хората, които не се разболяват никога...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април