Чай от копър – за какво помага

Семената от копър съдържат ценни вещества
Чай от копър – за какво помага

Освен признатите кулинарни достойнства на изключително ароматна подправка, копърът има и редица лечебни свойства, които го нареждат сред най-полезните билки. Един от най-удобните методи, чрез които можем да се възползваме ежедневно от тях, е като си приготвяме чай от копър.

Копърът (Foeniculum vulgare) е сред най-масово използваните във фармакологията билки. Използват се всички части на растението, но най-високо съдържание на полезни биологично активни вещества се отчита в семената на копъра.

В 100 г семе от копър се съдържат над 30% от дневните нужди от почти всички витамини от групата B-комплекс – витамини B1, B2, B3 и B6. Освен него копърът съдържа и високи дози витамин C. Към витамините можем да прибавим и редица микроелементи. 100 г семена от копър осигуряват над 100% от препоръчителния дневен прием на калций, желязо, магнезий и манган. В допълнение си набавяме и почти цялата нужна за деня доза фосфор, цинк и калий.

Семето от копър съдържа и някои полезни гликозиди, които отдава при нагряване и те преминават свободно в чая. Важно е обаче запаряването на семената да бъде кратко, за да не се неутрализира полезният ефект на витамините.

Богатият химичен състав на копъра позволява той да повлиява благоприятно редица биохимични процеси в организма. Затова сферата му на приложение като билка в народната медицина е много широка.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април