Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от ...

Яденето на суров чесън всеки ден, намалява риска от ...

Нови изследвания показват, че консумацията на суров, пулверизиран чесън всеки ден, намалява риска от рак на дебелото черво и белия дроб (и евентуално на други, но само тези два са изследвани досега) доста драматично – 40% и дори повече. Смята се, че основната причина за драстичното намаляване на риска от рак е съединението алицин. Количеството чесън, консумирано от пациенти, които са имали тази мощна противоракова полза, обикновено е еквивалентно на 1-3 скилидки чесън на ден.

Не е ясно дали има специално съединение, което предизвиква този мощен ефект срещу рака или е по-скоро полезно взаимодействие между няколко мощни съединения и антиоксиданти, открити в чесъна. Изследователите смятат, че дори хора, които имат предшестващо увреждане на белодробната тъкан, текущи и минали пушачи могат да се възползват от тази противораков ефект. В края на краищата, белодробната тъкан може да бъде повредена от много други токсини, различни от цигарения дим, като замърсяването на околната среда, токсични домакински спрейове и ароматизатори, както и различни други инхалационни токсини. Чесънът също често е цитиран, когато става въпрос за холестерол и здраве на сърцето и в редица други проучвания по темата. Той е доказал, че може да бъде мощен вазодилататор, което означава, че спомага да държи кръвоносните съдове отворени и спокойни, така, че кръвта да може да тече по-свободно.

Също така е показал, че може да държи нивата на нездравословния холестерол ниски. Как да го ядете, без да  повлиява зле на стомаха или да засяга дъха ви. Чесънът има лоша страна, а именно острия мирис, който придава на дъха ви. Той може да се задържи в продължение на часове, ако не се прилага метода, който много хора използват, да дъвчат и поглъщат цели скилидки пресен чесън.


ключови думи:
здраве чесън ядене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април