Вълшебният касис: Какви са лечебните му свойства?

Вълшебният касис: Какви са лечебните му свойства?

Основно действие на касис, черно френско грозде: Витаминозно, адстрингентно, противовъзпалително и диуретично.

 

Експериментални и клинични данни на касис, черно френско грозде

Като високовитаминозна билката касис се препоръчва при хиповитаминозни състояния и като общоукрепващо средство. Установено е, че касисът притежава бактерицидно действие, което се обяснява с наличието в него на фитонциди.

Лечебни свойства на касис, черно френско грозде

Запарка от листата на касиса се препоръчва за лечение на ревматизъм. Наблюдавано е изчезване на болките при болни, страдащи от дълги години от ревматизъм, като им е давано всяка вечер в продължение на няколко месеца инфуз от листа на касис. Според Chevalier (по Leclerc, 1935) в листата на касиса има етерично масло със сложен състав, което обяснява диуретичното и противовъзпалителното действие.

Начин на употреба на касис, черно френско грозде

Приложение намират плодовете (Fructus Rubi nigri) и листата (Folia Rubi nigri). Плодовете се берат, когато са напълно узрели, а листата, когато са напълно развити. Сушенето на плодовете се извършва в сушилни отначало при 35 — 40°С, впоследствие до 65°С. Листата се изсушават при обикновена температура.

Настойката от листа на касиса в бяло вино има тонизиращо действие върху стомашно-чревния тракт, а от плодовете се приготвят високовитаминозни конфитюри, които действуват апетитовъзбуждащо. Някои автори споменават за добри резултати освен при ревматизъм още при подагра и цистити, нефролитиаза, атеросклероза, хипертония.

Съдържание на касис, черно френско грозде

Плодовете съдържат витамин С, витамини от В-комплекс, органични киселини (особено лимонена), захари, антоциани, пектини и др. Листата съдържат следи от етерично масло, танини, витамин С, флавоноиди и др.

Начин на приложение на касис, черно френско грозде

Пет процента запарка от листа на касиса се пие по 150 г 3 пъти дневно.

Употреба на касис, черно френско грозде в кулинарията

В кулинарните рецепти от различни страни касисът се използва доста широко. При приготвянето на горещи ястия или студени мезета, маринати и десерти, се използват плодовете и листата от растението, в прясно набран или сушен вид. Касисът върви добре с всички видове горски плодове и зеленчуци, билки, млечнокисели продукти, ядки, мед, домашни птици, домашна юфка и осолена риба. Този списък не е пълен - той може да продължава и продължава.

В кухните на всички страни плодовете с касис се консумират пресни или се смилат със захар, замразени, консервирани и се използват при приготвянето на консерви, желета, кремове, сиропи, вина и течни напитки. От плодовете се правят ароматни пълнежи за сладки торти и сладкиши. Добавят се към плодови и млечни супи, за да подобрят аромата на ястията и да им придадат нови ароматни нотки.

В традиционната финландска кухня плодовете от касис се използват при готвене на риба и ястия с диво месо. В Европа, особено в Англия, обичат да приготвят ароматни сосове за топли месни закуски от тях. Във френската кухня, където квалифицираните готвачи не се страхуват да комбинират разнообразни продукти, касисът се използва за приготвянето на сортови вина, популярни безалкохолни напитки, зеленчукови и хлебни супи, млечни ястия и разбира се, известните френски сосове. В Бургундия черният касис се използва за приготвяне на легендарния диженски ликьор.

Противопоказания и нежелани реакции на касис, черно френско грозде

Касисът е противопоказан при хепатит, тромбофлебит, остри заболявания на стомашно-чревния тракт, повишена киселинност на стомаха, както и след инфаркти и инсулти. Касисът може да причини алергии. В допълнение, прекомерната и продължителна употреба на касис може да доведе до повишена коагулация на кръвта.

Съчетание с други билки на касис, черно френско грозде

При стомашно-чревни проблеми, може да се съчетава с лопен, исоп, ранилист, слънчоглед и др.

 

Източник: билки.бг

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април