Нели Павлова за йогата за бременни

Нели Павлова за йогата за бременни

Според различни научни изследвания, подкрепени от водещи медицински клиники, практикуването на йога по време на бременност е не само напълно безопасно за майката и плода, но и помага за постигане на психо – физически баланс на бъдещата мама.

Упражненията, които се практикуват позволяват на бъдещата майка да се свърже с бебето, което носи в утробата си, да подготви тялото си за раждането и не на последно място да се справи по-лесно с подутите крака, гаденето, разширените вени, болките в кръста, безсънието и други проблеми, които съпътстват бременността.

Как да започнем да практикуваме йога и може ли сладките неща да са полезни - днес Ви срещаме с Нели Павлова. Тя е йога-инструктор, майка и запален кулинар. Какви са нейните съвети, четете в следващите редове, препубликувани от NOVIVNITE.BG.

- Здравей, Нели и благодаря, че откликна на поканата ни да си поговорим за твоята любима йога! Как и кога се запали интересът ти по нея?
Здравейте и благодаря за поканата. Да започна от там, че никога не съм била спортна личност. С йога ме срещна живота след като се върнах от бригада в Америка с наднормено тегло. Нямах никакви очаквания и първото ми впечатление беше, че това е просто стречинг, който ще ми помогне да се раздвижвам и чувствам добре. Е, това мнение бързо се промени след като се отдадох с постоянство на практиките си. Видях, че йога е много повече от това.

-Наскоро ти роди, но не спря да се занимаваш с йога. Какви са ползите от нея за бременни и настоящи майки?
Йога в течение на годините се превърна в моя начин на живот, йога всъщност не е само физическите асани, тя помага цялостно да се чувстваме добре, нашето психическо и емоционално състояние, начина, по който гледаме на живота, изборите, които правим всеки ден ни доближават или ни отдалечават от чувството на баланс във всеки един момент. И тъй като, йога ми помага да чувствам в хармония своето тяло,ум и душа, бях сигурна, че по време на бременността и бебенцето ще усети всички ползи, и така ще имам една лека и безпроблемна бременност, каквато всъщност и беше.

- Какво е пренатална грижа и защо йогата има значение в това отношение?
Според мен пренаталната грижа с йога е най-доброто решение за всяка жена, която иска да стане майка. Вярвам, че това прекрасно чудо се случва тогава когато психически и физически сме здрави и спокойни, а както споменах йога дава много повече и от това. Осъзнатото дишане, което снабдява всички органи с кислород, всички клетки, подобряването на циркулацията на кръвта, изкарването на токсините по естествен начин, все неща, с които йога помага да бъдем здрави.


- Има ли негативни страни на това да практикуваш йога докато си бременна?
Съветвам всяка бременна жена, която иска да практикува йога да се консултира със своя акушер-гинеколог.И ако няма никакви физически неразположения, йога няма да има негативни страни, има пози, които са препоръчителни да се избягват в различните етапи от бременността, давам пример - стойка на глава, обърнати пози.

- Дай съвет за бъдещите майки, с коя йога практика да започнат.
Съветът ми е да посещават специални практики - Йога за бременни, вече има толкова много студиа, които преподават този вид практика. Ако бременната не е практикувала до момента съветът ми е да не разчита на онлайн видеа, а да бъде под наблюдение в най-близкото студио, за да извлича максимално ползи от практиката.

- Помагат ли ти йога практиката и медитацията в майчинството? Остава ли ти време за тях?

Вярвам, че не трябва да намираме време за себе си, а да създаваме. Вярвам и че всяка една емоция, която изпитвам се отразява на бебето и за това правя всичко възможно да практикувам както вкъщи така и да се включвам в една от практиките в залата ми, която води прекрасната инструкторка Хриси, и която практика е насочена повече към осъзнатост и медитация, защото здрава мама е равно на здраво бебе.

- Коя е любимата ти йога поза? Промени ли се тя по време на бременността?
Любимата ми йога поза е стойката на глава, и да, за съжаление тя беше първото нещо, което отписах от практиката, вече 11 месеца не съм я практикувала, а скоро очаквам да започна, но знам, че не всичко трябва да бъде на всяка цена, за това се въоръжавам с търпение.

- Какво би посъветвала нашите читатели, които сега се запалват по йогата?
Бъдете търпеливи към йога практиката си,а ако не сте, то йога ще ви помогне да станете. Опитайте различни стилове и открийте, кой точно е вашия. Доверете се на практиката, а резултатите няма да закъснеят.

- Какво ти нося тя в живота?

Тя ми носи смисъл и възможност да оставям след след себе си, тя е част от моята мисия да бъда полезна и да помагам на хората да се чувствам добре.

- Можем ли да отслабнем с йога?
Доста често срещан въпрос, и да, предвид изброените ползи, които изброих за забързване на метаболизма, изкарване на токсините, осъзнато дишане това е напълно възможно както се случи и при мен.Да не забравяме, че всичко това е възможно когато го съчетаем с храна, която дава на тялото полезни вещества и енергия.

- Всеки ли може да се занимава с това?
Ще започна от там, че йога е система за личностно развитие чрез усъвършенстване на тялото и съзнание. Всеки, който иска да живее щастлив живот е способен да се занимава с йога.

- На прага на празничния сезон сме, а знаем, че ти си и фотограф. В профила ти в инстаграм можем да видим много коледни фотосесии, но кое е твоята страст - йогата или фотографията? 

Както обичам да казвам за мен самата, аз съм кошница от много различни цветя, а именно това, че се занимавам с много различни неща, но винаги стремейки се те да носят стойност и смисъл. Фотографията е моята страст, йогата е моя начин на живот.

- Коя за теб е перфектната снимка?
Перфектната снимка е тази, която носи емоция със себе си.

- Друга твоя страст е готвенето. Създаваш вкусни и полезни неща. Коя е любимата ти рецепта?
Отново от идеята за един балансиран начин на живот и куп преминати диети се отключи страстта ми към готвеното на качествена и вкусна храна. Любимата ми рецепта е тази, която след себе си остава емоция и наслада.

- Разкажи ни за готварската си книга. Как се роди идеята за нея?
За мен сладкото винаги е било слабост. Ще се върна отново преди години когато се завърнах с наднормено тегло след бригада. Както физически така и емоционално не се чувствах добре и въпреки скептичното ми мнение тогава, че здравословното е безвкусно, аз реших да започна да заменям така познатата бяла захар и бяло брашно с малко по-полезни алтернативи, които да не взимат от тялото ми, а да му дават енергия.
И така няколко години работа, желание и труд се роди моята първа книга - 50 ФИТ изкушения за щастливо тяло. Книга събрала в себе си най-вкусните и здравословни десерти. Която книга между другото ще бъде намалена по случай идващите празници с 35% отстъпка.

- Можем ли да очакваме скоро и книга с рецепти за най- малките?
Обичам да мечтая и да сбъдвам идеите си ако е писано вярвам, че ще се случи един ден.
Сега работя върху създаването на дневник, още една стойностна цел, която вярвам, че ще помогне на много хора да живеят по-щастливо, спокойно и хармонично.

В Инстаграм профила ми /nellypavvlova/ ще откриете доза вдъхновение, вкусни рецепти и уроците, които научавам от личния си опит.

С обич, Нели.

 

 


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април