Картофки със синьо сирене и сметана

Удоволствието е неизбежно!
Картофки със синьо сирене и сметана

Най-важното

Можете да направите комплимент на себе си и на ястието, като му добавите пушен бекон.  

Има хора, които едва прохождат в готвенето, но въпреки това искат да впечатлят гостите с нещо вкусно и "по-така". Други са изкусни кулинари, но понякога ги мързи да си правят разни сложни гарнитури*. Независимо в кое от двете описания разпознавате себе си, тази рецепта е за вас. Тя не е нищо особено и знам, че има доста голяма вероятност да сте приготвяли някакво нейно подобие съвсем интуитивно. Аз обаче държа да споделя моя вариант, който включва:

  • Около 1,2 кг картофи

  • 200 гр синьо сирене по ваш избор

  • 200 мл готварска сметана. Много горещо ви съветвам да използвате млечен продукт, защото масово предлаганите на пазара сметани от растителен произход са обида за потребителя както в здравословно, така и във вкусово отношение. Ще си позволя да ви препоръчам един продукт, който можете да намерите в големите вериги и някои по-малки специализирани магазини за млечни продукти. Опаковката му е жълта и има картинка с глава на кравичка на фон сърчице. 

  • Пресен наситнен копър, сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Картофите се режат на едри парчета и се поставят в тава или керамичен съд с похлупак. Знам, че много хора имат навика да ползват варени картофи за подобни рецепти, но смятам, че по този начин си правят лоша услуга, тъй като кореноплодните имат свойството да абсорбират немалко вода. Това, от своя страна, ги "насища" и лишава от способността да попият от сметаната и ароматите, а и ги прави ронливи.

inm.com

Та, към суровите картофи се добавят подправките, като аз лично не пестих копър, дори напротив. След това идва ред на натрошеното наситно или настъргано синьо сирене и сметаната. Всъщност, последователността е без значение. Всичко се обърква няколко пъти, докато сте напълно спокойни, че продуктите са равномерно разпределени.

Ако ползвате тава, я покривате с фолио и я хвърляте в предварително загрята на 200ºС фурна. Ако ли пък съдът ви е керамичен, го похлупвате, но гледате фурната да не е достигнала пълните си градуси, защото има рист от спукване поради големия температурен контраст.

Печенето продължава около час. Може повече, може и по-малко, взависимост от особеностите на печката ви, сорта и големината на картофите. Готовото блюдо може да гарнира по-сухо месо, като например свинско каре на скара. Просто предлагам :)

 

За мен картофите винаги са били и навярно ще продължат да бъдат гарнитура. Основно ястие е такова, в което има месо :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май