Сексът и спортните постижения

Как първото влияе на второто?
Сексът и спортните постижения

Широко разпространено схващане сред мъжките представители на спортното съсловие е, че сексът пречи на постиженията. Един от най-известните му пропоненти е Мохамед Али, за когото се твърди, че се е въздържал от секс в продължение на 2 седмици преди всеки мач. 2 седмици! Преди всеки мач!

И ако човек се зачете достатъчно, може да срещне какви ли не псевдонаучни твърдения. Като например това, че сексът намалява издръжливостта, силата и притока на кислород към мускулите. Освен това, еякулацията била причина мъжът да губи изключително много хранителни вещества. Тук вече не ни остава нищо друго, освен да измислим един-два вица на тема орален секс, които поради обясними причини не можем да публикуваме тук.

Две от по-сериозните твърдения са, че сексът може да навреди на представянето, заради изтощение и намалени нива на тестостерон. На първо място, независимо от всички истории за сексуален героизъм, които сте чували, един стандартен интимен акт с любимия (или случаен) човек води до изразходването на едва 25-50 калории. Сещате се, че това не е кой знае колко изтощително. Е, всички си имаме своите силни и слаби моменти, но тук говорим за средностатистически данни, които са отчетени по непонятен за нас начин. Между другото, имайте предвид, че ако ви излезе късметът с нов партньор, тогава въпросният късмет ще ви коства значително повече калории. Ах, вие, много добре знаем, че ще се опитате да направите добро първо впечатление. Колкото до занижените тестостеронови равнища, към настоящия момент няма научни изследвания, които да потвърждават това, но все пак явно се намира кой да го предположи.

Обаче има изследвания, които разглеждат наличието на други физиологични промени, вследствие на това и онова предната вечер. Или по-скоро липсата им. В едно от тях, 14 женени господа са инструктирани да "уважат" половинките си и да посетят лабораторията на следващата сутрин за измерване на силата (на стискане). Тези нива не се различават по какъвто и да било начин от нивата, отчетени след 6-дневно въздържание. Други експерименти не откриват ефект от секса върху баланса, времето за реакция, аеробиката и максималния кислороден капацитет на пожертвалите се доброволци.

Тук трябва да се отбележи, че спортните постижения се влияят в значителна степен не само от физиологичния, но и от емоционалния статус на атлета. В този смисъл, предполага се, че практикуването на секс има свойството да намалява агресията, която със сигурност е от значение при повечето спортове. Въздържанието, от своя страна, си е стресираща работа. Трудно бихме могли да се поставим на мястото на мъж, който е прекарал две особено скучни и фрустриращи седмици, и в момента на мача трябва да се съсредоточи в играта, а не в мажоретките, например.

Ние, лично, до този момент не сме открили основателна причина, която да ни накара да се въздържаме от секс, но пък не сме професионални атлети. Знае ли човек? Вие имате ли някакви лични наблюдения по темата?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 31.05.2011 | 11:01
    Гледах предаване по NG в което именно тази тема се засегна. Бяха подбрали боксьор, бегач и тенесист за опита. Първо замериха сила на удара, сервиси, скорост и т.н. на 3-мата атлета и на следващият ден след вечерен секс :) направиха същите замервания. При боксьора и тенесиста бяха по-добри резултати даже, при бегача бяха същите. Спад нямаше :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май