Рибки за педикюр и маникюр, моля!

Те ще ви предложат по-приятно усещане от стъргалките за крака и ръце
Рибки за педикюр и маникюр, моля!

Само преди няколко години "рибата доктор" беше истинска сензация! После нейната слава позатихна малко и като че ли я забравихме. Обаче ние искаме да напомним на хората за това полезно създание, което може да ви достави не само удоволствие, но и забава в някое спа студио.

Ако наистина не разбирате за какво ви говорим, ще поясним: т.нар. "риба доктор" (гарра руфа) е от семейство шаранови и обитава предимно водите на западноазиатските реки Йордан, Тигър и Ефрат. Характерно за нея е, че вирее съвсем спокойно при температури, достигащи до 40 °C.

inm.comИ тук идва разковничето на разказа: тъй като малко организми и растения могат да се похвалят с подобна поносимост към високите температури, безстрашните рибки гарра руфа са се научили да ядат какво ли не. Дори мъртва човешка тъкан.

Първи забелязва тази тяхна особеност един турски овчар през далечната 1917 г. Щом нагазва във водите на едно блато, "рибите доктори" наобиколят ранения му крак и започват да се хранят с мъртвата тъкан на кожата му. След броени дни човекът вече се радва на зараснала рана.

Оттогава рибите започват да набират популярност из целия свят. За спа процедури те са използвани най-напред в Япония (където хората са изключително отворени към всякакви умотворения). След това речните героини отиват в Китай, Северна Америка и Европа. В Турция, обаче, (откъдето между другото извират Тигър и Ефрат), можете спокойно да потопите крака в някой естествен водоем и да се насладите на компанията на козметиците с хриле.

Услугите на гарра руфа се използват в педикюра и маникюра за изпълнението на пилинг процедури. Благодарение на малките рибки, премахването на мъртвите кожни клетки става много по-приятно усещане, отколкото, когато се извършва с традиционните твърди стъргалки.

Западноазиатските героини почистват мъртвата кожа, като я засмукват и изяждат, но по този начин ни най-малко не нарушават целостта на новия епидермис, тъй като не разполагат със зъби.

Ефектът, на който може да се зарадва човек, решил да експериментира с тези рибки, е мека и почистена кожа. След близо половинчасова процедура в басейна с топла вода, клиентите в спа палатите могат да бъдат подложени и на стандартна педикюрна и маникюрна терапии. Същите обаче са много по-безболезнени, благодарение на работата, свършена от гарра руфа.

Освен това, отрочетата на Тигър и Ефрат са използвани и за деликатен воден масаж. Сигурно вече се сещате как се случва той – единствената разлика е, че клиентът се потапя в топла вана и се наслаждава на леко гъделичкане по цялото тяло...

Не е ли това спа хрумване един перфектен пример за симбиоза между човека и животните?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 13.12.2011 | 15:19
    Отговор на коментар #1 от : Моля, пишете на кирилица! В противен случай коментарът Ви ще бъде изтрит!
  • 3
    от Не е посочен | 13.12.2011 | 10:28
    Лилия, ефектът, който се проявява при изяждането на мъртви кожни клетки от гарра руфа, е по-скоро козметичен. Затова и съм посветила статията на участието на "докторските риби" в спа процедури-като заместители на стъргалките. Ако сте се подвели от историята с овчаря, е редно да поясня, че в дадения случай раната надали е била толкова сериозна, а премахването на мъртвата тъкан е спомогнало за по-бързото излизане на свежата кожа на бял свят. Не съм склонна да вярвам в магическото лечебно действие на тези риби, но според четеното, гледаното и чутото от мен, гореописаното педикюрично и маникюрично са налице. Можете да разберете къде се предлагат подобни процедури-достатъчно е да потърсите в интернет. Доколкото знам обаче, същите не са препоръчителна за хора с каквито и да било кожни заболявания, защото не само няма да помогнат, но по-скоро могат да навредят. Поздрави.
  • 2
    от Не е посочен | 12.12.2011 | 19:40
    kade gi ima tezi ribki i dali moga az da se podloja imam psoriazis na krakata
  • 1
    от Не е посочен | 12.12.2011 | 16:15
    otvrATITELNO E

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април