Как да дишаме по време на тренировка?

Как да дишаме по време на тренировка?

Още по темата

Правилното дишане е от основно значение по време на тренировка. То може да ни даде още малко енергия и по този начин ще успеем да си завършим тренировката. Ако дишаме неправилно, подобно на куче, ще се изморим по бързо. Ето няколк съвета как да дишате правилно в различните видове спорт.

Бягане. В бяганията, особено на дълги дистанции регулирането на дишането е много важно. Според Алисън МакКонъл, който е експерт по дишането, трябва да си поемаме въздух на всеки 2 крачки и да издишаме на всеки 2 крачки. Синхронизацията на дишането с правенето на крачки е важна, защото по този начин се намалява напрежението върху органите. Според МакКонъл е по-добре да се диша през устата, защото е трудно да се диша през носа по време на бягане.

Интензивни спортове като футбол, баскетбол и др. Това е различно от бягането, защото има спринтове, спирания, тръгвания и т.н. То е по-тежко, защото не е равномерно бягане, а разпокъсано. При тежките единоборства е важно да дишате правилно, защото така запазвате концентрацията си и можете да ги избегнете. Също така дишането трябва да идва от диафрагмата, а не от гърдите.

Силова тренировка. По време на вдигане на тежести поемайте въздух когато правите упражнението на долу и издишвайте, когато изтласквате на горе. Това е формулата за правилното дишане по време на упражненията във фитнеса. Не забравяйте да дишате, защото много хора го правят, когато вдигат тежести. Това ви затруднява.

Йога. Дишането по време на йога трябва да е дълбоко и бавно. Толкова дълбоко, че да ви се отпуснат мускулите.

Вижте още: Бирата като напитка след тренировка.

Вижте още: 16 храни, които ще ви помогнат във фитнеса.

Вижте още: Веществата, които трябва да приемате всеки ден.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

ключови думи:
дишане спортуване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май