Тичане по пясъка: Предимства и рискове

Тичане по пясъка: Предимства и рискове

Колкото и да асоциираме плажа с почивка, изразена в излежаване върху хавлия и придобиване на тен, периодично прекъсната от потапяне в освежаващата морска вода, пясъкът на плажа предоставя идеална възможност за една различна версия на един от най-разпространените видове спорт – бягането. В сравнение с бягането по твърда повърхност като цимент или бягаща пътека, тичането на плажа е различно преживяване със собствени трудности и преимущества пред стандартното бягане.

Сутрешното тичане на плажа за много е значително по-трудно от тичането на твърда повърхност, защото пясъкът не е твърда повърхност, а е повърхност която се изменя – той е неравен и постоянно се мести от движенията на краката ви. Пясъкът може да попие не само вода, но и силата, упражнена от бягащия. И тази трудност води със себе си едно от преимуществата на бягането върху пясък в сравнение с друг вид – неравната повърхност на пясъка представлява предизвикателство, което развива мускулите за стабилност и баланс. Наблюдава се активация на мускули около таза, както и корема. Отделно от това самото движение на краката върху пясъка представлява значително по-голямо упражняване на сила, развивайки седалищните мускули, прасците и сухожилията.

Други преимущества от бягането върху пясък се крият в другите привличащи неща от плажа – слънцето и морето. Разбира се, плажът не е единственото място, на което пече слънце, но комбинацията от горещото слънце с нагорещения пясък предоставят възможност за повишено потене, което детоксикира организма и го освежава.

 

 

След изпотяването на плажа удобна възможност за бързо охлаждане е гмуркането в морето, което е непосредствено близо. Морската вода притежава полезни минерали като магнезий, йод, калций и калий, което помага за доброто здраве на кожата и е друг вариант за детоксикиране на организма.

 

 

Но бягането по пясъка е придружено със свои рискове за здравето. Учени са установили, че бягането по плажа засяга plantar fascia –тъкан на долната част на стъпалото. Бягането на бос крак по плажа може да повиши риска от късането на plantar fascia, но слагането на удобни обувки може да намали значително риска, пише puls.bg. Друг недостатък на босото бягане са мехурите, които се появяват заради грапавата повърхност на пясъка, и е още една причина за носене на обувки, когато решите да бягате на плажа.

ключови думи:
джогинг пясък

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май