Целулит – това, което не знаем за портокаловата кожа

За да се борим адекватно, е важно да познаваме състоянието
Целулит – това, което не знаем за портокаловата кожа

Целулитът засяга почти всички жени. Според проучвания портокаловата кожа се среща сред 90% от дамите, докато при мъжете едва сред 10%. Въпреки широкото му разпространение, не всеки знае какво представлява той и по-важното – как да го отстраним.

Какво представлява целулитът?

Той се проявява, когато мастните отлагания проникнат през съединителната тъкан под кожата. Това създава неравна повърхност на кожата, която обикновено се оприличава на портокалова кожа.

Кой е по-склонен да бъде засегнат от целулит?

Състоянието е по-често срещано при жените, отколкото при мъжете, а причината се крие в начина, по който мазнините се разпределят в цялото тяло. По-вероятно е портокаловата кожа да се появи по бедрата, ханша и задните части, а жените натрупват повече мазнини в тези области, в сравнение с мъжете.

Напредването на възрастта също е фактор, предразполагащ към появата на целулита, тъй като кожата започва да губи своята еластичност и се отпуска. Освен това, хормоналните промени, свързани със стареенето, като намаляването на естрогена, също могат да увеличат риска от целулит. 

Натрупването на излишни килограми, липсата на физическа активност и бременността също могат да доведат до целулит. Специалисти смятат, че гените може да играят важна роля по отношение на предразположеността ни към развитие на целулит.

Кои са начините да се отървем от целулита?

Състоянието не може да бъде премахнато напълно, но с помощта на някои методи може да се намали. В тези случаи помагат физическите упражнения и загубата на излишни килограми.

Някои методи имат за цел да разрушат излишната мазнина, която придава на кожата неравен вид.

Кофеинът също може да бъде ефективен, когато се прилага в засегнатата област. Той работи за стягане на кожата, като я дехидратира и подобрява кръвообращението. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април