7 здравословни ползи от сиренето

Не се лишавайте от тях
7 здравословни ползи от сиренето

Сиренето е млечен продукт получен от млякото на крави, кози, овце, биволи и други бозайници. Съществуват над 500 различни сортове сирена произведени в целия свят. Видът на сиренето изцяло зависи от използваното мляко и процеса на преработка.

Умерената консумация на сирене може да донесе различни ползи за здравето, но тук ключа се крие в количеството и качеството на продукта.

В случай, че си позволявате веднъж седмично да си похапнете в малко количество от голямото разнообразие на различните видове сирена, то насладата ви е гарантирана, както и ползите за здравето.

Сиренето съдържа важни хранителни вещества като протеин, калций, магнезий, мед, фосфор, натрий, селен, цинк, калий, манган, желязо, витамини от групата В, включително и В12, А, D, Е, К1 и редица аминокиселини.

Предлагам ви 7 здравословни причини, за да го включите в менюто си в ограничени количества!


1570705Thinkstock/Guliver

1. Превенция срещу ракови заболявания

Доста спорно твърдение, което има своите привърженици и противници. Според мнозина твърдящи, че сирената са отлична превенция срещу раковите заболявания се уповават на факта, че сиренето съдържа вещества наречени конюгирана линолова киселина (CLA), които помагат за предотвратяване на рак. В допълнение към този факт допълват, че витамините от група В също допринасят за защита от това коварно заболяване.

2. Здравословно качване на килограми

Ако се опитвате да качите килограми, то определено сирената са начина да го постигнете. Благодарение на протеините, мазнините и калция ще увеличите масата си, което в комбинация със спорт ще съумеете да поддържате мускулатурата и костите си здрави и силни.

3. Укрепване на костите

Сиренето е отличен източник на калций, който е от съществено значение за поддържане и отлична превенция срещу остеопорозата. Имайте предвид обаче, че не всеки е в състояние да разгради сиренето и да използва пълноценно съдържащия се в него калций. Благодарение на витамините от група В и D.

1570704inm.com

4. Предотвратява зъбния кариес

Сиренето стимулира производството на слюнка в устата, която помага да изчистите хранителните частици. Освен това, казеинът намиращ се в сиренето помага за защита на зъбния емайл чрез образуване на тънък филм върху повърхността на зъбите, което предотвратява зъбния кариес.

5. За красива кожа

Сиренето подобрява еластичността на кожата и стимулира обновяването ѝ, благодарение на витамините от групата В и Е.

6. Поддържа доброто зрение

Съдържанието на витамин А играе важна роля за съхраняването на доброто здраве на очите.

7. Подобрява имунитета

Някои видове сирена като Blue, Swiss и Cheddar съдържат селен, който играе важна роля за имунната система. В допълнение и витамините от групата В подобряват защитните сили и повишават имунитета.

Интересен е фактът как диета богата на толкова много мазнини идващи от сирена, като тази която спазват французите - те са сред нациите с най-нисък процент на сърдечно-съдови заболявания в света. Предполагам, че причината се крие във виното, което обилно полива огромното количество сирена, което се поглъща от глава на населението.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април