Вкусните новини днес: райската ябълка

Японската госпожица има пълни привилегии и на българската трапеза
Вкусните новини днес: райската ябълка

Кой е този плод, който е симпатично закръглен, супер вкусен и забавно яркооранжев? Мда, отговорите на въпроса ни могат да бъдат поне няколко, но днес имаме предвид само един: райската ябълка, разбира се!

Главната героиня в настоящия материал е позната на мнозина, но все има още хора, които за първи път чуват името ѝ и дори не са я зървали никога, нито пък опитвали. Именно за тези незнайковци смятаме да предоставим следващата стегната и набързо спретната информация.  

Райската ябълка, дами и господа, произхожда от Китай и Япония, където е на особено голяма почит и днес. Оттам тръгва на пътешествие по целия свят и по някое време дори намира почва и у нас. Тук можете да я срещнете по морето, в Пловдивско, Хасковско, Сливен и на някои други места в страната.

Това, което я отличава от другите субтропични овощни растения, е фактът, че е доста, ама доста издръжлива на студ. Лесно разпознаваема е и по елипсовидната си чашка, разделена на четири отделения.

Освен с външен вид обаче, оранжевата дама заслужено може да се изфука и с многобройните си "вътрешни" достойнства. Едно от тях, например, е, че е изключително добър източник на магнезий, както и на редица други ценни минерали, между които желязо, калий, калций и фосфор. Също като своята колежка - "обикновената" ябълка, тя може да се похвали и с добро съдържание на витамин C, както и с пектин. Така да се каже, добър приятел е на храносмилателния тракт и на имунната система. В допълнение е екипирана с вода, както и с голям набор от антиоксиданти. Изненадваща може да ви се стори само нейната калоричност - съдържа цели 127 калории в 100 грама продукт. Но имайки предвид всичките ѝ качества, този недостатък е лесен за преглъщане.

Когато избираме райска ябълка, търсим твърди плодове, без наранявания по тях. Изчакваме ги да омекнат порядъчно и консумираме с наслада :)

Хайде сега, кажете ни: има ли по-вкусни новини от днешните? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април