Киноа

Златото на Инките
Киноа

Киноа е сравнително нова и тайнствена за българския пазар храна. През последните години се радва на все повече популярност сред "модерно" готвещите хора и фитнес-ентусиастите. Всъщност консумацията на киноа има дълга история, която започва около 3 000 години преди новата ера в района на Андите (Перу, Боливия). Наричано "златото на Инките", това зърно е било почитано заради животворните си качества и се е поднасяло на боговете в церемониите за плодородие.

За разлика от житните култури, киноа е листно зърно и принадлежи към семейството на спанака. Ядливи са както семената, така и листната част, но втората не е разпространена на нашия пазар.

Киноа е известна като супер-зърно, тъй като не съдържа глутен, както и никой от алергените, характерни за житните растения като пшеницата, ръжта, ечемика, овеса и царевицата. Тя съдържа цяла енциклопедия от антиоксиданти, витамини и минерали, в това число калций, магнезий, желязо, манган, фосфор и витамини от В-групата. Поради тази причина, киноа се свързва с редица положителни ефекти върху здравето, в това число предпазване от сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Ако страдате от мигрена, може би е добро решение да я включите в менюто си. Високото съдържание на магнезий спомага за отпускането на кръвоносните съдове, а рибофлавина (известен още като витамин В2) подобрява метаболизма в мозъка и мускулните клетки, намалявайки честотата на мигренни пристъпи.

В допълнение, киноа съдържа всички 9 есенциални аминокиселини, в това число и лизин (отсъстващ при повечето зърнени култури), който спомага развитието и възстановяването на тъканите и подобрява работата на имунната система. Това означава, че киноа е един от редките източници на пълноценен растителен протеин, което е от особено значение за вегани и вегетарианци. На всичкото отгоре, растението е с нисък гликемичен индекс, високо съдържание на фибри и протеин (12-18%) и се толерира добре от храносмилателната система.

Свободно бихте могли да ползвате киноа като заместител на ориза във всяка една рецепта. Вари се под похлупак в съотношение 2:1 в полза на водата. След завиране се оставя на къкри на средна температура в продължение на 12-14 минути до пълно абсорбиране на водата. 5 до 10 минути след сваляне от огъня е добре да се остави покрита, за да се задуши. В някои магазини вече се предлага и брашно от киноа, което може да бъде използвано за приготвянето на здравословни версии на любимите ви тестени изделия.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април