Лимони през лятото

Носят здраве и слънчево настроение
Лимони през лятото

Най-важното

Избирайте тъмно-жълти лимони с тънка кора, за да сте сигурни, че са достатъчно узрели.

Време е да поканите мистър Лимон в живота си, защото този свеж, цитрусов плод непременно ще ви зареди с лятно настроение. И със здраве, разбира се.

Както знаете, той е отличен източник на витамин C и притежава силно антиоксидантно действие. Не е добра идея да го разсъбличате обаче – кората му е богата на фибри и редица полезни нутриенти. По-разумно би било да го консумирате целия.

Жълтият разбойник може да се похвали с добро съдържание на рибофлавин, тиамин, желязо, магнезий, калций и фосфор. В 100 грама продукт има удивително малко калории – само 20, което го прави добър приятел в отслабването. Както може да се досетите, съществува и лимонена диета, но за нейните предимства и недостатъци ще си говорим друг път.

За вас е важно да знаете, че палаво-киселият си вкус лимонът дължи на така нар. лимонена киселина, която се среща и под името "цитрична", в буквален превод от английски. Тя е естествен консервант и често се използва, за да придава кисел вкус на редица напитки и продукти. Съдържа се и в други плодове и даже в някои зеленчуци.

Сигурни сме, че ни бихте се усъмнили в полезността на слънчевия плод и затова преминаваме директно към необичайните му и обичайни употреби през лятото.

За блясък в къдриците: Изстискайте сока на един лимон в спрей-бутилка и разредете с вода. Напръскайте кичурите си с така получения субстрат и се пригответе да впечатлите всички с искрящата си коса.

За супервода: Дръжте в запас няколко резенчета в хладилника и слагайте по едно във всяка чаша прозрачна течност, която консумирате. Силната доза витамин C, която ще си осигурите чрез тази напитка, ще държи имунната ви система в тип-топ форма.

За прилив на енергия: На работния ви плот винаги трябва да има на разположение жълти помощници. Те ще повдигнат тонуса ви, в случай на нужда. Не е необходимо дори да ги хапвате, макар че ви съветваме да го направите.

Дори само миризмата им ще ви събуди и ще върне в активен режим заспалите ви мисли. Трудно е да се работи през лятото, нали? Знаем, знаем.

За да се "изстудите": Фреш от лимон ще ви свърши прекрасна работа в горещия летен ден. Обаче, тъй като ще бъде подозрително кисел, съветваме ви да го комбинирате с портокали или с подсладител по ваш избор. Добавете и 2 кубчета лед в чашата си.

За да овкусите рибното си ястие: Филето от сьомга става хипер питателно, подправено с малко сол, черен пипер и няколко резенчета лимон, подредени отгоре. Просто невероятно! Опитайте.

За украса: Вкарайте слънчево настроение в стаята, в която прекарвате по-голямата част от свободното си време, като сложите купа с лимони на масата. Разпръснати наоколо зелени листенца, ще подсилят свежата декорация и ще ви изпратят (по желание) в друго измерение.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май