Шоколадът – суперзвезда?

Да, но често пее на плейбек...
Шоколадът – суперзвезда?

Може и да се заблуждавам, но имам странното усещане, че едно от пет заглавия за здравословно хранене съдържа думата "шоколад". Според моите изчисления и от прочетеното до момента съм на път да заключа, че ако започнем да се препитаваме само с тази "храна", ще разрешим редица световни проблеми, в това число глада, модерните заболявания, стреса, мързела и икономическата криза. Преди време бях засегнал накратко едно изследване в тази връзка или по-точно – неговата интерпретация в медиите, но отново изпитвам нужда да повдигна въпроса, този път в по-глобален контекст.

Очевидно има причина шоколадът от поне пет години насам неизменно да се намира в светлината на медийните прожектори, но каква е тя? Дали наистина в него се крие истината за благоденствието или по-скоро е засекретена някаква друга тайна?

inm.comНа първо време не трябва да се игнорира фактът, че става дума за продукт с изключително силен емоционален заряд. Неслучайно една от приоритетните точки за излагане на шоколадови изделия е касовата зона в супермаркетите. Тя е изключително ценна за търговците, защото са наясно, че всяка секунда, прекарана в чакане на опашка, увеличава неколкократно шанса потребителят да се пречупи и да направи импулсивна покупка в тяхна полза. Всички ние сме чували диагнозата "шокохолик" или поне сме ставали нейни жертви пряко или благодарение на половинката си, която понякога предпочита да заспи прегърнала бурканче на кафяви и бели ивици, вместо нас.

Аз лично съм убеден, че ако оттук-нататък посветя писането си изцяло на суперлативи за шоколада, не само, че няма да спрат да ме четат, но дори ще започнат да го правят още повече. А мога да го направя, повярвайте ми. Буквално всеки ден излиза някое ново изследване, от което може да се получи чудесна статия на любимата ви тема. Именно на това се дължи споменатото в началото на настоящия материал явление. Проблемът е, че, освен стойностни научни разработки, се публикуват и такива, които не стават за нищо, защото са организирано зле, не доказват нищо или са тенденциозно манипулирани.

За това последното може да се говори доста, но засега ще споменем само, че абсолютно всички големи производители на шоколад и шоколадови изделия си имат изследователски центрове, чиито усилия са насочени към една-единствена цел – да "доказват" работи, които могат да послужат за афиширането на претенции за здравословност. Между другото, във фокуса на тези изследвания не е шоколадът. Твърде често дори не е и самото какао, ами отделно негово съединение, което стандартно се тества върху животни. И въпреки, че резултатите от тези тестове често варират, досега има свидетелства, че полифенолите, флаванолите, катехинът и другите антиоксиданти в какаото оказват положителен ефект върху кръвоносната система, умственото здраве, отслабването и могат да изиграят роля в борбата с диабет от втори тип, рак и различни възпаления.

Ами, знаете ли какво? Във абсолютно всяко растение присъстват антиоксиданти и всички те, разгледани сами по себе си, са много хубави и здравословни (макар че по въпроса има и една друга теория). Работата е там, че рядко ще прочетете за новите научни открития около зелето, защото то просто не е толкова секси, колкото шоколада и зад него не стоят достатъчно комерсиални интереси.

inm.comАко се чувствате особено въодушевени от всичко положително, което сте прочели за шоколада, най-добре си направете още по-голяма услуга и намерете начин да се сдобиете с истински сурови какаови зърна. Отсега можем да ви кажем какво ще установите. Техният вкус няма нищо общо с насладата, която сте свикнали да си купувате в станиолче от магазина. Само че този незабравим вкус си има цена. В средностатистическото шоколадово изделие има толкова много други неща, освен какаото, че тяхното количество многократно надхвърля концентрацията на всяка потенциално полезна съставка, за която можете да се сетите. Голяма част от тях също са добре изследвани, а някои са доказано вредни. Колкото полезността на антиоксидантите в какаото дават основания шоколадът да бъде обявен за суперхрана, толкова и вредността на захарта, соята, растителните масла и изкуствените съставки вътре биха могли да послужат за обявяването му за отрова. Но първото, за разлика от второто, е изгодно, да знаете :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април