Коледна приказка: Виена

Някак това ни се струва най-коледния град в Европа...
Коледна приказка: Виена

Считам се за един от онези уравновесени хора, които не започват да потриват доволно ръце в очакване на Коледа още в края на септември, не украсяват тематично дома си в средата на октомври и не си тананикат до-болка-познати-песнички още от края на ноември. Особено когато в гореспоменатите отрязъци от време температурите в родината клонят към пролетни, буквално. Но не съм мнозинство...

Е, все пак не съм госпожица Мраз, която ненавижда семейните традиции, свързани с празника. В средата на декември и аз започвам да превключвам в съответното настроение, при това – съвсем съзнателно и щастливо :)

Замислих се кой град символизира най-силно Коледа в съзнанието ми и си дадох сметка, че палавата ми колежка Мирела е пропуснала едно от най-знаковите места в своя кратък списък, а това е именно Виена.

Австрийската столица по това време на годината е като най-вкусния празничен бонбон на Стария континент – с уникална сърцевина от традиционни коледни пазари, потопени в разтапящ микс от аромати, светлини, музика, украса, кафе, коледен пунш, усмивки, зимен хлад...

Малко история

Тук коледните пазари са традиция, която датира от векове. Легендата гласи, че те наследяват местни панаири, съществували преди повече от 700 години. Последните започват да се организират през 1296 г., след като са разрешени от Албрехт I, херцог на Австрия и син на краля на Германия – Рудолф I. Празненствата траели по 14 дни, веднъж годишно, но историята е красноречива – те по никакъв начин не са били свързани с отбелязването на Коледа.

В Средновековието аналите се губят, но различни източници от началото на 16-ти век свидетелстват за появата на сглобяеми бараки, които се построявали в средата на декември и се събирали в началото на януари. Пекари, продавачи на кифли, джинджифилови сладкиши и дребни накити излагали стоките си там. Тази традиция обаче била прекратена около 1761 г.

Точно век по-късно вече се говори конкретно за обособяването на коледен пазар в централната част на града, на Фреюнг (който съществува и днес). Тъй като там имало обикновен целогодишен пазар, започнали сериозни конфликти между собствениците на щандовете от двете тържища и това наложило преместването на коледния на Плац ам Хоф през 1842 г. От следващата година, на всеки 5-ти декември, тук се появявало празничното тържище, което приключвало в последния ден на годината.

През 1872 г. всички панаири във Виена са забранени, освен коледния пазар, който вече е един от символите на града и събира посетители от различни части на страната и Европа. В началото на 20-ти век, през 1903 г, всичките му 128 щанда са основно реновирани, а пространството между и около тях се сдобива с празнично осветление.

По време на Първата световна война коледният пазар се мести през година-две на различни места в центъра на града, а през Втората световна война е преустановен и не се провежда през 1944-45 г.

От 1946-та нататък тържището сменя своето местонахождение няколко пъти, до 1975 г., когато е преместено временно на площада пред кметството на Виена. Обстановката наоколо обаче предразполага и така пазарът се установява тук, където се провежда и до сега.

Коледните пазари днес

Schloß SchönbrunnТе се откриват с началото на постите – в средата на ноември, и са на различни места в центъра и покрайнините на столицата. А атмосферата, в която потапят посетителите си, е повече от празнична.

Пазарът пред кметството заема не само площада, но и парка до него. По този повод някои дървета се сдобиват с различна украса: можете да видите дървото на любовта, на целувките, захарното дърво и т.н. Цялото тържище може да се разгледа и от Коледния експрес, който обикаля алеите и ви показва всяко ъгълче, потънало в чуден аромат и светлина.

Да, на пазарите отвсякъде ухае толкова вкусно, че по-добре елате тук гладни. Но внимавайте – изкушения дебнат отвсякъде!

Сред традиционните лакомства са захаросаните плодове, захарният памук, печените кестени – подсладени и натурални, вафлите, джинджифиловите и канелените сладки и т.н., на които трудно ще устоите. Ако предпочитате да започнете с нещо солено, можете да откриете и печени наденички и картофи, както и други вкусотии, които обаче не се давят в бира, а в греяно вино и пунш.

Тук можете да се сдобиете с красиви коледни декорации и фигурки, тематични аксесоари, дребни подаръци и всякакви джунджурии. На стария пазар на Фреюнг пък огромна част от предлаганите стоки са занаятчийски и са ръчно изработени. Почти всяка години има и гости от чужбина (тази зима – стъклени и керамични изделия от Чехия), също изработени на ръка.

Като допълнение, на някои места има ледени пързалки, на други – изобразителни композиции, свързани с празника, а навсякъде звучи музика и се провеждат концерти през цялото време. През деня пък можете да заведете децата на някой от десетките уъркшопове, в които и вас ще приемат с радост. Там можете да усвоите направата на някои традиционни сладкиши, на коледна украса и тематични предмети за дома и други.

Spittelberg

Освен пазари, в момента във Виена има и 3 коледни селца – в старата централна болница (Altes AKH), на площада между Историческия музей на изкуствата и Националния исторически музей, и пред дворцовия комплекс Белведере.

Ако попитате местните, те ще ви пратят на еднодневна разходка в Долна Австрия, на 50 километра от града, по пътя към Будапеща, където се намира дворцовият комплекс Шлос Хоф. Той се състои от няколко сгради в бароков стил, разкошни терасовидни градини и прилежаща старомодна ферма, като целият комплекс е реставриран до 2005 г. и сега е в пълния си блясък.

Разполага с една от най-автентичните бални зали в Европа, където през зимата всеки следобед се провеждат разкошни класически концерти. Ежедневни работилници за деца и възрастни, кулинарни приключения и запознаване със старите фермерски обичаи в района са само част от нещата, които могат да се видят и опитат през декември.

Weinachts Dorf Wien

Вероятно почвате да се чудите каква е разликата между коледните пазари и тематичните села... Е, тя се състои в цената – за да влезете във вторите, заплащате вход. За трите селца в центъра на Виена той е 16 евро на човек (има отстъпки за групи и деца) и включва, освен достъпа, чаша празничен пунш или гореща напитка и подарък – керамична чаша с коледни мотиви. Входът за Шлос Хоф е 10 евро, билетът за концерт в балната зала е +13. Ако желаете транспорт от столицата, достъп до музикалните събития и коледен бюфет, пакетната цена е 50 евро на човек.

Та, не знам за вас, но аз определено искам да прекарам следващата Коледа във Виена. Това все още е възможно - самолетни билети за 4-5 дневен престой в австрийската столицаизлзиат между 230 и 650 лева, зависи от превозвача и избрания час :) И не пропускайте галерията, в която можете да видите една малка част от коледната атмосфера в австрийската столица.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май