40 000 повече бактерии в пластмасовите бутилки за фитнес, отколкото върху тоалетната седалка

40 000 повече бактерии в пластмасовите бутилки за фитнес, отколкото върху тоалетната седалка

Когато вземаме в ръка пластмасова бутилка за фитнес, докато тренираме или се разхождаме, изобщо не мислим, че вътре има милиони микроби.

Неотдавнашно изследване показа, че подобна бутилка освен удобства и икономия предлага и скрити "екстри" - примерно 40 000 пъти повече микроби, отколкото има на седалката на тоалетната чиния.

 

 

Група експерти от WaterFilterGuru, занимаващи се с чистотата на водата, изследва замърсяването на най-популярните битови пособия - от кранове за чешма до пластмасови бутилки. Те взеха по три проби от предметите и преброиха колко живи бактерии, които са способни да се размножават и да предизвикват заболявания, има върху тях.

 

Експертите са открили повече от 20 млн. бактерии

в пластмасовите бутилка за многократна употреба, които се ползват най-вече от спортистите. Оказва се, че тя е пет пъти по-замърсена от повърхността на компютърната мишка, 14 пъти повече от купичката за храна на котката и 40 000 пъти повече от седалката на тоалетната чиния.

Кранът на чешмата в кухнята също е едно от най-замърсените с бактерии места в къщата, но дори и по него се откриват два пъти по-малко бактерии, отколкото върху многоразовата бутилка.

Върху нея експертите откриват два вида бактерии - грамотрицателни и грамположителни.

 Първите са в състояние да предизвикат инфекции, които са устойчиви на повечето антибиотици, затова е по-трудно да бъдат лекувани. А грамположителните водят обикновено до проблеми с храносмилателната система.

Експертите не уточняват от какъв род и вид са откритите бактерии върху многоразовите бутилки, затова не е много ясно доколко са опасни откритите микроорганизми.

Но каквито и да са, те все пак представляват опасност за здравето, особено ако хранителният режим на реципиента способства за тяхното размножаване.

Медицинските експерти подчертават, че може би резултатите щяха да са различни, ако бяха имали възможност да изследват повече повърхности. Статистически анализ на данните не е правен, така че изследването носи само информационен характер, а компанията, която го провежда, не разкрива подробности.

Бутилките за фитнес са подходяща среда за бактериите, защото вътре е тъмно, топло и влажно

Условията за размножаване са още по-благоприятни, ако в тях е имало сок или газирана напитка или е бил разтворен протеин. Освен това заради формата си бутилката е трудна за щателно почистване.

Все пак рискът здрав човек да се зарази от подобна бутилка е минимален.

Имунитетът обаче реагира индивидуално съобразно генетиката, начина на хранене, възрастта и съпътстващите заболявания. От тези фактори зависи дали човек ще се разболее, или не. Примерно децата са в по-рисковата група, защото имунитетът им тепърва се формира и организмът тепърва се учи да бъде устойчив спрямо бактериите. Също така

рискът е по-висок за възрастните и хората с по-слаб имунитет

Ако бутилката е лежала една седмица неизмита и бъде изпита цялата, тогава опасността се повишава максимално.

Влияе и околната среда - замърсяването на въздуха и вредните химически вещества също намаляват защитата на организма. Но ако човек се грижи за бутилката си правилно, може да избегне инфекциите, както и да удължи срока на използването и да предотврати "гадния" дъх от нея.

За почистване на такава бутилка не е достатъчна обикновената гъба, защото нейният размер и форма не позволяват да се стигне до някои извивки.

Освен това гъбата оставя микрочастици от влакната на почистващата част, които също способстват за създаването на среда, благоприятна за размножаването на бактериите.

Най-добре е да използвате специализирана четка, която също трябва да е подбрана внимателно. Ако бутилката ви е с тясно гърло - вземето по-тънка, ако е с широко - по-обемна.
За да ползвате четката достатъчно дълго, трябва да я подберете внимателно. Най-добре е да е с метална дръжка, както и да няма неравни шевове, слепени части или елементи, които могат лесно да бъдат отстранени.

Идеалният материал за главата е полиетиленът, който отстранява замърсяванията,

без да повреди повърхността. Това е важно, защото дори в микроскопичните цепнатинки се спотайват, а после и размножават въпросните бактерии.

Трябва да се убедите, че почистващото средство е подходящо за миене на чинии, плодове и зеленчуци - най-лесно е да прочетете етикета, защото ако не е, ще е отбелязано.

В краен случай можете да използвате оцет или сода за хляб.

Най-добре е, разбира се, да ползвате меки материали от естествен произход. Първо, те не съдържат абразивни елементи - например малки силициеви люспи или частици алуминий. Те чистят по-добре, но издраскват и повреждат повърхността на бутилката, особено ако тя е от мека пластмаса.
Как правилно да я мием:

- Отделете всички махащи се части от бутилката, капачки и уплътнения.

- Измийте всички части с топла вода, а ако използвате оцет или сода - ги накиснете. Най-добрият разтвор е половин литър вода с лъжичка сода или със 100 мл оцет.

- Почистете повърхността, ъглите и труднодостъпните места с четка, като по възможност тя да е с мека глава.

- Изплакнете бутилката обилно с топла вода, за да изчезнат и последните остатъци от препарата, с който е почиствана.

- Подсушете бутилката, докато е още разглобена, като я поставите върху чиста суха кърпа. Изчакайте течността да се изпари окончателно.

 

 

 

- Сглобете бутилката.

ключови думи:
бутилки за фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май