Как да изберем най-подходящите спортни обувки?

Всеки спорт изисква определени качества у тях, с които не бива да се правят компромиси
Как да изберем най-подходящите спортни обувки?

Безспорен факт е, че различните типове физическа активност изискват специфични обувки, които да отговарят на определени критерии. Адекватният им подбор има редица ползи: намалява риска от наранявания и травми, осигурява комфорт и дори може да повиши ефекта от тренировката.

Как да избираме обаче? Група специалисти, които изследват движението на тялото при различни видове спорт и натоварването, което ходилата поемат, са синтезирали кратки съвети какво да търсите при избор на спортни обувки.

Тренировки с тежести/фитнес

771386inm.comТук допълнителната тежест влияе върху избора на обувки. Ако използвате само собственото си тегло и/или малки тежести, може да тренирате и боси или с т.нар. фитнес обувки, които най-често са минималистични и с тънка подметка. Фитнес залите обикновено са с грапава настилка, за да се изключи риска от подхлъзване и контузии, което позволява дори трениране по чорапи.

Използването на по-големи тежести изисква повече стабилност и комфорт за ходилото. В подобни случаи е добре петите да са повдигнати леко, а подметката да е по-плътна.

Тичане

Тук изборът на обувки се определя най-вече от настилката, но и от целта на бягането.

Основното изискване е ходилото да има стабилност. Това се постига чрез структурни детайли, които защитават от свръхпрониране (извиване на ходилото навътре след досег с повърхността). Това са най-разпространения и универсален тип обувки за тичане. При хора, които са склонни към свръхпрониране или имат нисък свод, е добре петата да е по-плътна и твърда, а в областта на свода да има допълнителна опора.

771384inm.comОнези, които са склонни към средно прониране на стъпалото, трябва да подбират обувки с уплътнени възглавнички в предната част на подметката. Така ще могат успешно да избягват стреса, който ходилата получават при досег с повърхността и предават нагоре по целия крак.

Тичането по неравен терен (сред природата), особено в комбинация с наклон, изисква обувки с по-широка подметка и големи грайфери, които да осигуряват максимална устойчивост на стъпалото. Твърдата подметка освен това защитава от камъни, клони и т.н.

Бягането на твърда настилка допуска по-еластична подметка. А така популярното напоследък босо тичане е най-добре да се практикува от опитни атлети, по възможност на по-мека и безопасна повърхност.

Спортове, практикувани на площадки и игрища

Т. нар. бутонки – обувки с шипове, осигуряват стабилност, но и мобилност, рязка смяна на посоката, спринт и т.н. на затревени игрища. У нас най-често се използват при игра на футбол, а по света и за доста други спортове (американски футбол, ръгби, бейзбол и др.). Обикновено са меки и с минимално вътрешно уплътнение.

Обувките за тенис, бадминтон и скуош трябва да са изключително леки и изрязани под глезена. Добре е подметката да е тънка, гладка и гумена. Важно е да бъде бяла, за да не оставя следи по настилката.

Волейболните обувки също трябва да са леки, с гумена подметка за добро сцепление с терена. Най-специфичните се отличават с дизайн, който максимално улеснява честата смяна на посоката на движение. Обикновено имат уплътняване в предната част, за да защитават ходилото при подскоци.

Обувките за баскетбол трябва да отговярат на много критерии и е важно да не се правят компромиси с нито един от тях. Задължително е да са високи, за да защитават глезена. Важно е подметките им винаги да са снабдени със система за абсорбиране на стреса и вибрациите, получавани при приземяване след скок и при тичане. Обикновено са добре уплътнени отвътре за максимален комфорт. Гумената подметка позволява сигурно извършване на резки движения и бърза смяна на посоката.

771385inm.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април