Раницата мрази раменете ви. Дарете ги с любов!

Или как да си приложим самомасаж в домашни условия
Раницата мрази раменете ви. Дарете ги с любов!

Трябва да ви предупредя, че колкото и да се стараем да носим раницата си (или дамската си чанта) по правилния начин, няма как да редуцираме до нула негативното й влияние върху тялото. И ако има една зона от това тяло, която раницата мрази със страшна сила, това е зоната на раменния пояс и горната част на трапецовидния мускул, в това число и първото ребро, което се намира непосредствено под него.

Като хора, които четат сайта ни, би трябвало да знаете как да дарявате тялото си с обич, реципрочна на идващата отвън омраза. Да, има една приказка за онези, на които любовта им иде отръки, но всякакви асоциации с тях тук са неуместни. Защото има и една друга приказка, която гласи "Помогни си сам, за да не ти помогне някой друг". Или беше "Помогни си сам, когато няма кой да ти помогне"...? Няма значение, важното е да си помагате сами. Настоящата статия претендира, че ще ви научи да правите именно това в контекста на раничната омраза.

За да приложите наученото на практика, ще ви е нужна малка топка. На снимките виждате топка за лакрос, но тъй като подобно изделие не се намира лесно на българския пазар, бихте могли да го замените с най-обикновена по-твърда топка за тенис или друга сфера със сходен размер. Поставете я непосредствено до горния вътрешен ръб на лопатката* или там, където съм я поставил аз на снимката.1046430Красимира Динева/FitWell.bg

След това вдигнете ръка над глава, като се стараете същата да е изпъната в лакътя и дланта и да гледа право към тавана. Направете няколко движения с къс обхват, като можете да сменяте ъгъла на ръката спрямо тялото (да я отдалечавате или приближавате към ухото си). След това я приведете към таза си по диагонал в опит да докоснете противоположния хълбок.1046440Красимира Динева/FitWell.bg1046434Красимира Динева/FitWell.bg1046432Красимира Динева/FitWell.bg

1046436Красимира Динева/FitWell.bg
Повторете процедурата няколко пъти, като при всяко движение позволявайте на топката да потъва все по-надълбоко в тялото ви. Сигурно ще боли, но това е сигурен знак, че омразата напуска раменете ви. Ако не ви боли достатъчно, чувствайте се задължени да повдигнете задника си от земята (стягайки го!), за да увеличите натиска.

1046438Красимира Динева/FitWell.bgПродължете в същия дух, докато не почувствате облекчение. Сега преместете топката от другата страна.

След първите няколко подобни процедури може би ще се чувствате като изнасилени, но помнете, че винаги е по-добре да се изнасилиш сам, отколкото да те изнасили раницата ти. Или нещо такова...1046838Кирил Русев/FitWell.bg

И още статии за самопомощ:

Мобилно прегърбени

Превивате ли гръб в офиса?

За всяко сядане - разтягане

Главоболието ви може би се крие другаде

Писъци и псувни приемаме на денонощната си гореща линия: https://www.facebook.com/FitWell.bg

* Това, разбира се, е само една от точките, които можете да масажирате, чувствайте се свободни да придвижвате топката нагоре, надолу и навсякъде другаде, където изпитвате напрежение и няма гръбначен стълб. С раница или без, можете да прилагате този масаж всеки път, когато се почувствате напрегнати в областта на раменете, врата и трапецовидния мускул. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април