С едно наум за студените компреси

Защо не е добре да посегнете към тях в разгара на тренировката
С едно наум за студените компреси

Важно е още в самото начало да отбележа, че не съм никакъв експерт по спортни травми и пиша по-скоро на база прочетена информация и съвсем скромен личен опит. Последното може донякъде да ме радва, тъй като е признак, че явно тренирам по неунищожителен за мен начин. За много други обаче ситуацията съвсем не е такава, особено когато става дума за състезателен спорт.

Сигурно ви е правило впечатление, че една от стандартните мерки за третирането на всякакви по-леки състояния, вариращи от мускулна треска до разтежения на мускули и сухожилия, е прилагането на студен компрес. Независимо дали гледате футболен мач по телевизията или тренирате в местния фитнес, е много вероятно да станете свидетели на т.нар. криотерапия (от гръцките думи крио (κρυο) – студ и терапия (θεραπεια) – лечение). На нея се разчита както за обезболяване на засегнатото място, така и за намаляване на възпалителните процеси и предотвратяване на евентуален оток.
inm.comВ началото на тази година авторитетното списание Sports Medicine публикува един обзор, който подсказа, че третирането на тялото с лед може да бъде контрапродуктивно при определени обстоятелства. Авторите му твърдят, че в голямата част от разгледаните проучвания тази терапия е била особено ефективна за притъпяване на болката, но същевременно се характеризирала със значителен спад в силата и мощността на атлетите за период от 15 минути. Също така, тя влошавала и фината моторика, а в редица случаи се асоциирала и с нарушена проприоцепция на крайниците (т.е. усещането за тяхното разположение в пространството). Предполагаемите причини за споменатите ефекти са намалената проводимост на нервите, както и влошената пластичност на мускулите и сухожилията.

Всичко това намира практически израз в по-лошо атлетическо представяне непосредствено след интервенцията, независимо дали става дума за вдигане на тежко, скачане, спринтиране, хвърляне или ритане на топка. Предвид това, авторите заключават, че може би не е разумно да очакваме от себе си върхова спортна форма (и вероятно безопасност на движението, бел. ред.) веднага след охлаждане, особено ако последното е било с по-голяма продължителност.

Всъщност, в цитирания текст няма нищо революционно, но той просто дава научна гласност на някои явления, които всеки един от нас е наблюдавал в ежедневието си. Последния път, когато ръцете ми бяха измръзнали от студ, ми трябваха около 2 минути, за да си отключа входната врата.

inm.comСъвсем отделен въпрос е наличието на изцяло противоположната гледна точка, според която ледът е противопоказен за лечението на повечето контузии. Тя се базира на факта, че, бидейки богата да кислород, бели и червени телца, кръвта спомага възстановяването на тъканите. Студът обаче има свойството да намалява кръвообращението и затова се смята, че ще забави оздравителните процеси. Ето защо и достойнствата му се свеждат до обезболяващата сила и донякъде травмите, при които има разкъсвания и кръвоизливи.

Аз лично бих заел по-неутрална позиция, с предупреждението, че всичко зависи от контекста. Ако намирате криотерапията за ефективен метод, може би трябва да имате едно наум, преди да я приложите по време на тренировка или състезание. Тя може да влоши спортното ви представяне и да ви направи по-податливи на контузии. Вероятно ще притъпи болката ви, но не бива да забравяте, че тя е просто аларма за нередност някъде в тялото, в която е добре да се вслушвате. Ако пък нямате намерение да спортувате, а просто искате да се преборите с току-що възникнало нараняване (болезнен кръвоизлив, оток, навяхване, натъртване, разтежение), то тогава може би е време да посегнете към студения компрес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април