10 хитри начина да отслабнеш, без диета

10 хитри начина да отслабнеш, без диета

Открихме 10 лесни, остроумни, безболезнени и напълно ефективни начина, с които можеш бързо да влезеш във форма за плажа. О, забравихме да кажем най-важното – без да спазваш никаква диета!   Първото правило, за да отслабнеш: не говори за отслабване, килограми и диети. Нека да бъдем честни, никой не иска да слуша непрекъснато за твоето дупе, бедра, коремче, хранителен режим, погълнати калории и т.н. Дори самата ти! Научно доказано е, че тази тема се отразява негативно на настроението ти, ентусиазма ти за сваляне на излишни килограми и съответно на постигнатите резултати. Освен това, когато си поставяш много ограничения и се опитваш да спазваш строг хранителен режим, ти е по-трудно да устоиш на вкусните изкушения, защото те вече се превръщат в забранения плод. Затова, вместо да се опитваш да се правиш на параолимпиец и още от първия ден да залагаш на тежките тренировки и хранителен режим – започни с по-леки упражнения и всяка седмица увеличавай интензивността на натоварванията. Направи същото и с хранителните си навици и така накрая не само ще задържиш, но и ще увеличиш ентусиазма си да сваляш килограми. Предлагаме ти 10 доказано ефективни трика, които ще направят процеса безболезнен.

1 Когато вечеряш навън с приятели, поръчвай първа Ако го направиш, има по-голяма вероятност да избереш ястие, което е в синхрон със здравословния хранителен режим, който се опитваш да спазваш. Освен това едно изследване показва, че когато група хора се хранят заедно, те са склонни да си поръчат подобни ястия. "Искаме да се впишем в компанията, с която се храним" – обяснява ръководителят на проучването д-р Бренна Елисън, която е професор по "Аграрна икономика" в университета Илинойс. Затова, ако най-добрата ти приятелка си поръча пица "Четири сирена" по време на общата ви вечеря, е много вероятно ти да се откажеш от салатата "Морски дарове" и да си поръчаш същото като нейното. Ако дружката ти вече е готова с избора си, а ти все още се колебаеш – смени темата на разговор, за да не пада акцентът върху твоята поръчка. Вместо да я питаш какво мисли да хапне, я попитай как върви работата, университетът и т.н. Когато започнете да говорите за друго, ще се почувстваш спокойна да си поръчаш онова, което си решила.

2 Създай си подходяща атмосфера В сравнение с оживените и шумни заведения, тихите и романтични местенца (вечеря на свещи вкъщи също върши работа) карат хората да ядат около 18% по-малко, което означава около 0,5 калории по-малко на ястие. Причината? Според учените от Хранителната лаборатория на университета Корнел релаксиращата атмосфера те предразполага да дъвчеш храната по-бавно и увеличава времето ти на хранене с 8 минути. Това време е напълно достатъчно на мозъка ти да осъзнае, че стомахът ти е пълен.

3 Никога не оставяй храна на видно място Изследователите са открили, че когато имаш пред очите си обилно количество храна, ядеш с 15% повече – независимо дали си вкъщи, или навън. Затова, когато си на почивка на база All-inclusive и виждаш как хората непрекъснато се връщат за допълнително, ти също приемаш за ОК да изядеш две порции палачинки. Решението: ако имаш възможност, се премести на място, от което не виждаш отрупаната шведска маса дори с периферното си зрение. Когато си вкъщи, никога не оставяй храна на видно място, а я прибирай в хладилника или в шкафовете.

4 Използвай клечки вместо вилица За разлика от стандартните прибори за хранене, с клечките е почти невъзможно да се нахраниш набързо. Обяснението: количеството храна, което можеш да вземеш с тях, е много по-малко в сравнение с вилицата. Съответно ядеш по-бавно и се засищаш с по-малко храна. Така че следващия път, когато си поръчаш китайско, използвай клечки, вместо нож и вилица. Накрая може да се почувстваш сита още преди да си разполовила порцията си.

5 Започни със зеленчуците Учените от университета Корнел са направили едно странно, но много вярно откритие: първите три храни, които забелязваш в супермаркета, закусвалнята или на шведската маса в хотелау влияят на избора на храната, която ще консумираш след това с 66%. Причината? Когато става въпрос за храна, хората обичат да си угаждат и да се предават на изкушението. За да избегнеш това, се презастраховай и насочи погледа си първо към щанда с плодовете и зеленчуците. След това над 66% от обяда/вечерята ти ще бъде здравословна.

6 Следвай правилото 2:1 Когато се храниш навън, избери две ястия (без значение ордьовър, основно или десерт), които са в синхрон със здравословния ти режим на хранене, и ги съчетай с "нещо за душата", за което копнееш (без значение дали за пиене или хапване). Например, ако си решила да заложиш на зелена салата с печена риба, тогава можеш да си поръчаш и чаша (само една!) бяло вино или тънко парче сладоледна торта. И обратното. Ако ти се яде пица, тогава си поръчай към нея минерална вода и салата от рукола и пропусни виното и десерта. Данните показват, че хората, които спазват това правило по време на хранене, ядат с 25% по-малко, защото преосмислят онова, което си поръчват. Не забравяй също и че решенията ти зависят от първите три храни, които виждаш, преди да седнеш на масата (това е причината някои ресторанти да излагат тортите си в хладилни витрини), затова избирай внимателно.

7 Сложи салфетка върху скута си Според изследователите от университета Корнел хората, които правят това, преди да започнат да се хранят, нямат проблеми с килограмите. Обяснението е много просто: подсъзнателно ние свързваме употребата на текстилна салфетка с добрите маниери по време на хранене. А хората, които се стараят да спазват добрия етикет на масата, обикновено подбират внимателно онова, което ядат.

8 Игнорирай здравословните етикети Спри да се впечатляваш от етикетите с надпис "Био", "органик", "напълно натурално", "нискомаслено", "осигурява необходимата дневна доза витамини". Скорошно изследване на университета Торонто доказва, че етикетите по-горе често само ни заблуждават, че консумираме по-малко калории. Данните показват, че когато смятаме дадена храна за диетична или здравословна, ние ядем около 35% повече, отколкото когато знаем, че е калорична или вредна. Ето едно бързо и лесно решение: ако ти се яде сладолед, си хапни сладолед, вместо да го заместваш с кисело плодово мляко. Просто не бъди лакома и изяж само една средно голяма топка (без вафлената фунийка!). Така хем ще си си угодила, хем няма да си прегрешила твърде много.

9 Замести зърнената закуска с овесена каша Учени от Щатския университет на Луизиана открили, че когато жените закусват топла овесена каша с обезмаслено прясно мляко, през следващите четири часа се чувстват сити с 28% повече в сравнение със случаите, когато ядат зърнена закуска от кутия. Тайната е във фибрите в овесените ядки, които се усвояват по-бавно от организма – още един плюс, ако се опитваш да отслабнеш или да задържиш непроменено теглото си.

10 Качи снимки на полезни храни в профила си в Instagram ... и следвай онези твои приятели, които правят същото. Изследователи от университета Лийдс са открили, че хората приемат по-малко калории и се хранят по-здравословно, след като са гледали снимки на плодове и зеленчуци. Оказва се, че тези картини подсъзнателно те стимулират да се храниш здравословно. Хубавото на това изследване е, че работи еднакво добре както вкъщи, така и в офиса. Така че, когато се прибереш, замени купата с бонбони във всекидневната с такава със свежи плодове. След това ще се храниш по-полезно.

ключови думи:
отслабване

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април