9-те най-популярни хранителни алергии - III част

Които могат да вгорчат живота ви!
9-те най-популярни хранителни алергии - III част

Храните, които могат да предизвикат алергични реакции са много и реакцията на всеки човек е строго индивидуална към различните видове продукти. Най-честите са месо, риба, морски дарове, яйца, мляко, бобови храни, ядки и много други.

Алергията е проява на свръхчувствителност на организма към външни или в самия организъм възбудители, наречени алергени. При контакт с организма алергените предизвикват в него образуването на специални белтъчни вещества, наречени противотела (антитела). При повторен контакт с организма алергените се свързват с образуваните вече антитела, в резултат на което се получава алергична реакция.

Симптомите на алергична реакция могат да се проявят в може да се проявят в храносмилателната система, дихателна система, кожа или лигавици. В зависимост на това се проявяват и признаците на алергичното заболяване, като сърбеж и възпаление в устата, леки или тежки кожни обриви по цялото тяло,  животозастрашаващо затруднено дишане и т.н.

Първите шест най-популярни хранителни алергии можете да откриете ТУК и ТУК

Предлагам ви сега да прочетете информация за последните три най-разпространени алергии:

Цитрусови плодове

1550542Thinkstock/Guliver

Алергията към цитрусови плодове е широко разпространена, както сред децата, така и сред възрастните. Алергичната реакция в повечето случаи се свързва с поява на на стомашно-чревни проблеми, сърбеж и подуване на цялото тяло от неприятен обрив. Най-честата причина за възникването на този вид алергия е аскорбиновата киселина (Витамин С) или лимонената киселина съдържаща се в плодовете. При голяма част от алергичните хора, дори и миризмата може да предизвика нежелана реакция на организма. В случай,че сте получили алергията в ранна детска възраст има вероятност тя да се преодолее. При възрастни алергията може да се запази с години, но и да се преодолее с подобряване на имунитета, както и с класическа хомеопатията, с която се постигат добри резултати в това направление.

Месо

1550544Thinkstock/Guliver

Алергията към месо се проявява най-често, когато имунитета е изключително слаб или сте подложени на силен стрес. Алергична реакция може да отключат и различните протеинови диети, в които употребата на месо е в големи количества и се стига до общо натравяне на организма. Смята се, че при преминаване на суров вегански режим на хранене проблема с алергията към месото може да бъде преодоляна в рамките на 1 или 2 години.

Най-силните месни алергени са пилешкото и свинското месо. Телешкото и агнешкото предизвикват по-рядко алергични реакции, а най-неутрално месо е заешкото.

Напоследък учените установиха, че алергичната реакция се предизвиква от веществото алфа-галактоза, съдържащо се в месото на бозайниците, но също така и следствие на антибиотиците и другите лекарствени продукти, с които се стимулира растежа на животните. Реакцията може да настъпи от 5 до 7 часа след хранене.

Риба и морски дарове и ракообразни

1550546Thinkstock/Guliver

Алергията към риба, морски дарове и ракообразни се среща доста често в страни, където рибата е традиционен хранителен продукт. Около 1/3 от болните имат избирателна алергия към определен вид риба. Останалите получават нежелани реакции при консумацията на няколко вида риба. Странен е също така фактът, че може в зряла възраст да възникне непоносимост към рибата, но това до голяма степен зависи от начина на приготвяне – дали е печена, замразявана, пържена или сурово печена. В случай на подобен проблем, това може да се дължи на липсата на нужните за разграждането на продукта ензими.

Доказано е, че морската риба е по-силен алерген от речната или язовирната риба. В случай, че имате алергия – термичната обработка не помага! Силен алерген е и хайверът, морските дарове и ракообразните. Ако имате алергия към ракообразни, трябва да се пазите от вдишване на дафния, която присъства в храната за декоративни рибки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април