Вкусни празници с: Иван Манчев

Шеф-готвачът сподели с нас своята любима рецепта
Вкусни празници с: Иван Манчев
inm

Скъпи приятели, дойде ред да ви представим и последния гост в кулинарната ни поредица "Вкусни празници".

Той готви от малък, има свой ресторант (даже два) и вероятно вече сте го гледали по телевизията неведнъж – изявява се като готвач-консултант в предаването "Черешката на тортата".

Той е Иван Манчев. Успяхме да го хванем натясно и да си откраднем няколко минути от ценното му време, както и една от любимите му рецепти...

Дай ни няколко готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза:

Най-важното нещо в готвенето е винаги да се използва хубав нож. Не по-маловажно е обаче продуктите да са пресни и качествени. За целта, избирайте сезонни зеленчуци и приготвяйте прясно месо, а не замразено.

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?

Рендето е необходим инструмент във всяка кухня, понеже се използва сравнително често. Също така, добре е да разполагате с хубава дъска за рязане, както и с няколко добри тави и тенджери.

За теб здравословно е онова меню, в което има...

Препоръчително е да се храним по малко и по-начесто. Ако питате мен, човек трябва да започва всяко хранене със салата, която да е овкусена с билков дресинг, например. За основно ястие препоръчвам телешко или свинско месо.

Като цяло, много е важно продуктите да са пресни, а не замразени.

Сподели с нас любимата си рецепта за празниците, моля!

753204личен архивЛюбимата ми рецепта за празниците е руло от пуйка с печени гъби. Ето и необходимите продукти за приготвянето на въпросния специалитет:

  • 1 средно голяма пуйка
  • шепа гъби, предварително запечени 
  • 200 грама кайма (може да е телешка)
  • стръкче целина, нарязано на ситно
  • 1 голяма глава лук, също нарязана
  • 100-125 грама масло
  • прясна мащерка и дафинов лист

Начин на приготвяне:

Пуйката се обезкостява, а кожата ѝ се отстранява внимателно и се разстила върху подходяща тавичка, покрита леко с мазнина. Върху обвивката се нарежда равномерен пласт пуешко месо.

Междувременно се прави плънката. Каймата, запечените гъби, целината, лукът и маслото се комбинират. Към тях се прибавя прясна мащерка и едно дафиново листче - става много хубаво. Готовата смес се разстила върху нареденото преди малко месо и всичко това се навива на руло. Накрая се залива с бульон, предварително приготвен от костите на птицата.

Рулото се пече се във фурната на умерена температура, до готовност. Бонус-съвет: отстрани могат да се сложат картофи за гарнитура.

Вади се от фурната, оставя се известно време да се охлади и се разрязва на порции. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май