Въглероден отпечатък на всеядния

Независимо как се храните, вие вредите на планетата. Въпросът е доколко...
Въглероден отпечатък на всеядния

Ям, следователно замърсявам. Неоспорим факт. Независимо от хранителния режим, който изповядвате, вие вредите на планетата в по-голяма или по-малка степен. Много хора вярват, че отказът от месо автоматично ще намали въглеродния им отпечатък, но истината е, че това съвсем не е задължително да се случи. По-долу ще намерите и нагледния пример за това.

Първата графика демонстрира емисията на парникови газове, вследствие отглеждането на някои популярни храни. Данните са изобразени в килограми еквивалент на въглероден диоксид (CO2e) на килограм ядивен продукт (във вид, годен за консумация от човек - след почистване, обезкостяване и т.н.). Информацията е взета от сайта на Environmental Working Group и е изработена съвместно с компанията за проучвания и анализи на околната среда Clean Metrics.

Както можете да се убедите сами, агнешкото, говеждото и сиренето са в Топ 3 по вредни емисии. Това е така, понеже става дума за храни, произлизащи от преживни животни. Характерното за преживните животни е, че те непрестанно генерират метан в процеса на храносмилане. Метанът, от своя страна, е парников газ, който е около четири пъти по-вреден от въглеродния диоксид и има сериозно екологично влияние. Освен това, въпросните добичета поглъщат доста повече храна и произвеждат доста повече тор от свинете или птиците.

Агнешкото се класира на първо място с 39,3 килограма еквивалент на въглероден диоксид за всеки ядлив килограм, което е с около 50% повече от говеждото и над три пъти повече от сиренето. Докато говедата и овцете произвеждат сравними количества метан и се нуждаят от сходни количества храна, вторите излъчват повече емисии на килограм, тъй като много по-малък процент от живото им тегло е ядивно. Тук бих искал да ви обърна внимание на третото място в настоящата класация, което се заема от сиренето (по-адекватно за нашата специфика би било да кажем кашкавал), напук на екологичните убеждения на немалко лакто-ово-вегетарианци.

57f021fa-0d71-9a56-3dad-9a19fdc82e70EWG

Като цяло, графиката говори сама за себе си и не се нуждае от допълнителен коментар. Аз лично имам един малък проблем с нея. Тук става дума за килограми, които не отразяват реалната хранителна стойност на отделните продукти. Съгласете се, че един килограм домати не разполагат със засищащия (а и питателен) потенциал на един килограм месо, а всички ние се опитваме да си набавим що-годе сходно количество калории, за да задоволим енергийните си нужди. Ето защо си поиграх с данните и направих алтернативна картинка, изобразяваща килограмите еквивалент на въглероден диоксид (CO2e) на 100 калории от всеки продукт (в случай, че трудно разчитате изображението, вижте прикачения файл горе, вляво). Някои от вас може да останат изненадани.

769663da-7f87-6434-6ba7-92b013f31ef3Кирил Русев

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май