Ето ползите и вредите от пикантната храна, според експерти

Ето ползите и вредите от пикантната храна, според експерти

Температурните рецептори са отговорни за възприемането на лютивото на езика. Те са чувствителни към капсаицин, вещество с парещ вкус. Смята се, че ползата от пикантната храна е, че засилва кръвообращение. Благодарение на пикантната храна настинките се понасят по-лесно и храчките излизат по-добре при кашляне.

Лютото също помага за отслабване, като стимулира сърдечно-съдовата система, ускорява кръвния поток, премахва токсините и излишната течност от тъканите. Такава храна обаче не трябва да е много солена, тъй като солта увеличава подуването, пише Рамблер.

Според учените пикантните храни помагат за производството на серотонин, който подобрява настроението.

 

 

Но освен ползите, лютата храна носи и вреди за някои хора. Хората с гастрит или язва не трябва да я ядат, за да не провокират възпаление.

Също така след консумация на люто могат да се появят остри киселини. Това се дължи на обилната секреция на стомашен сок, чийто излишък се изхвърля в хранопровода.

 

Експертите отбелязват, че човек може спокойно да яде пикантни храни, стига стомахът да я понася добре. Но само в умерени количества.

ключови думи:
лютиво

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май