За цветовете на съдовете

Оказват влияние на начина, по който се храним, смятат учени
За цветовете на съдовете

Диетолозите все ни повтарят да сипваме храната си в малки чинии, защото по този начин сме приемали продуктите в по-скромни порции и, логично, рискът от преяждане също намалявал.

Съвсем отскоро обаче старата песен за миниатюрната посуда има кавър версия. А в нея, освен за размерите, специалистите "пеят" и за цветовете на съдовете, които, представете си!, също оказвали влияние върху порцията храна, което приемаме.

В проведеното от група експерти проучване, публикувано в "Journal of Consumer Research", става ясно, че за всичко бил виновен контрастът.

Как?

В експеримента се включили почти 200 възрастни, на които било сервирано еднакво количество храна, но в чинии с различна украса. Резултатът: тези, които консумирали вечерята си в съдове на шарки, по-силно контрастиращи на цвета на покривката или масата, били склонни да хапват повече от участниците, чиито чинии се сливали с общия декор.

Обяснението на учените е, че липсата на контраст прави съда да изглежда по-пълен със съдържание. С две думи: ако разполагате с много прибори и покривки, гледайте да ги съчетавате така, че да минимизирате последиците, които може да има въпросната комбинация върху талията ви, съветват специалистите.

От психологическа гледна точка, тяхното откритие звучи наистина интересно. Ние самите вярваме, че цветовете оказват влияние не само върху храненето, но и върху цялостното разположение на духа.

Проблемът е, че грижата към добрата фигура и здравето трябва да започва на по-високо ниво, а не от избора на прибори за хранене :) Преди всичко е важно самото осъзнаване, че ИСКАШ да направиш нещо за себе си. После, някак естествено и без насилие, идва подборът на продуктите, начинът, по който оперираме с тях, количеството, в което си ги позволяваме. И, ако храненето е само едната страна на въпросното уравнение, другата остава спортът. Така да се каже, чиниите се нареждат съвсем накрая.

Истината е, че, ако са напълнени с подходящо и качествено съдържание (и ако спортувате редовно), нито формата им, нито цветът им ще имат особено значение, вярвайте ни.

А като заговорихме за това, ще ви поканим да влезете тук, за да разгледате уникалните съдове на френския дизайнер Тод Борка ;) Контрастът им е най-малкото, което ще ви изненада в дизайна им ;)

Todd Borka


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май