Защо трябва да пием сокове и как да извлечем максимална полза от тях

Защо трябва да пием сокове и как да извлечем максимална полза от тях

Специалистите по хранене са на мнение, че за да поддържаме доброто си здраве, е необходимо да приемаме ежедневно три различни зеленчука и поне пет различни плода. Какво да правим обаче, ако задачата е непосилна за нас по една или друга причина и в същото време осъзнаваме, че организмът има нужда от полезните вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците?

Решението е в соковете. Напитките, които се получават от плодовете и/или зеленчуците, безспорно са ценни за организма, но за извличането на максимални ползи от растенията, е важно да знаем как правилно да ги превърнем в сок, какви добавки може да използваме, за да подсилим действието им, как да съчетаваме продуктите, защо е полезно да пием сокове и кога приемът им не е препоръчителен...

Защо е полезно да приемаме сокове

Днес полезните свойства на соковете сякаш се пренебрегват, като се твърди, че е по-добре плодовете и зеленчуците да се консумират цели, без да се отчита, че:

Соковете се усвояват по-бързо (за 10-15 минути), докато плодовете, приемани като храна, могат да се преработват до няколко часа.

В соковете има повече полезни вещества, просто защото за направата на 1 чаша такава напитка са необходими не по-малко от 2-3 плода/зеленчука.

Сокът съдържа до 95% вода, която е необходима за обменните процеси, протичащи в организма.

Научни изследвания доказват, че соковете допринасят за производството на ензими, регулират обмяната на веществата, поддържат хормоналния фон, нормализират дейността на храносмилателната и нервната системи, също така отговарят за здравето на ноктите, кожата, косата и зъбите.

В соковете се съдържат и фитонциди, намаляващи растежа на бактериите, вирусите и гъбичките. Точно затова и за да се възстанови витаминният дефицит, се препоръчва консумацията им през пролетния период и след преболедуване. За повишаване на имунитета и за предотвратяване на честите простудни заболявания през зимата, е необходимо още през есента да се започне ежедневен прием на 2 чаши сок (по една сутрин и вечер).

Плодова напитка за повишаване на имунитета може да си направите от 2 ябълки, 1 портокал и шепа любими ягодоплодни. Подобна комбинация обогатява организма с витамин В1, фолиева киселина, селен, калций, магнезий и други полезни за тялото вещества.

Плодовите и зеленчуковите сокове подпомагат отслабването, натурални слабителни са, съдържат пектини. От една страна, пектините намаляват степента на абсорбиране на мазнините, глюкозата и холестерола, ускоряват метаболизма, което води до отслабване и намаляване обема на корема. От друга, пектините допринасят за образуването на маса, която извежда шлаките и токсините от организма, като по този начин го пречиства и му дава възможност да функционира безпроблемно и точно.

Всекидневният прием на сокове е полезен и за запазването на младостта за по-дълго време. За никого не е тайна, че плодовете, ягодоплодните и зеленчуците са източници на антиоксиданти – вещества, които се борят със свободните радикали. Вредата на последните за организма е голяма, а в допълнение – те провокират преждевременното му стареене.

Соковете са и прекрасен източник на енергия, защото са богати на въглехидрати, които се абсорбират много по-бързо от въглехидратите в други продукти. В една чаша от напитката се съдържат толкова въглехидрати, колкото в 5-7 чаени лъжици захар (количеството захар в плода зависи от вида му и от степента на неговото узряване). Най-доброто доказателство за това е фактът, че след изпиването на чаша сок човек изпитва прилив на енергия и настроението му се подобрява.

Как да приготвим вкусен и полезен сок

Да си направите сок е почти изкуство.

Плодовете и зеленчуците се подбират изключително внимателно, като подходящи са пресните и узрелите, но не и презрелите.

Всички меки плодове се измиват под студена течаща вода, а твърдите – с топла, но не гореща.

Не трябва да се накисват, защото в противен случай ще изгубят полезните си вещества.

Замърсените и наранените участъци по плодовете и зеленчуците се почистват с четка или се изрязват, отстраняват се всички листа и твърди части.

От моркова допълнително се отрязва не по-малко от 1,5 сантиметра от широката му част. Същото се отнася за плодовете и зеленчуците, които будят известни съмнения у вас относно качеството. Разбира се, вярно е, че такива продукти трябва да се обелят, а ако става въпрос за зеле – то най-горните му листа и кочанът се премахват.

Непосредствено преди приготвяне плодовете се слагат в керамичен, стъклен или емайлиран съд и при необходимост се разрязват с нож от неръждаема стомана. Не използвайте алуминиеви съдове и прибори, защото киселината, която се съдържа в продуктите, встъпва в реакция с алуминия и превръща напитката от полезна във вредна.

Добавки към соковете

Натуралните и пресните плодови и зеленчукови напитки могат да имат още по-голяма полза за организма, ако се комбинират с някои добавки.

Растителни мазнини. Помагат да се увеличи степента на усвояване на витамините и минералите, съдържащи се в соковете. Слънчогледовото олио и зехтинът могат да се добавят директно в чашата с напитката или да се приема 1 супена лъжица от мазнината преди или след консумацията на плодовата/зеленчуковата течност.

Мед. Вкусовите качества на киселите сокове се подобряват с добавяне на мед.

Семена, кълнове, тинктури. За укрепване на имунитета към соковете може да се добавят ленени семена, пшенични кълнове, лецитин, билкови тинктури (ехинацея или лайка). Разбира се, последните следва да се използват след консултация с лекар.

Не е препоръчително соковете да се комбинират с подправки и алкохол, защото така ще се намалят лечебните свойства на напитките.

Комбинации от сокове

Важен фактор при направата на натурални напитки от плодове и зеленчуци са продуктите, които се използват и по-точно тяхното съчетаване. Някои комбинации не са подходящи, защото ще се намали ползата от сока за здравето. За да се избегнат грешки и за да се извлече максимумът от напитките, е полезно да се знае:

Соковете от плодове със семена (като ябълки и круши) могат да се комбинират със сокове от всякакви други плодове и зеленчуци.

Сокове от плодове с костилки (праскови, сливи) се консумират самостоятелно.

Пресните сокове се разреждат с такива от цитруси, ябълки или кисели плодове.

Сок от цвекло се приема в малки количества, не повече от 1/3 чаша, тъй като е силно концентриран (в противен случай може да навреди на организма).

Сокове от хрян, лук, репички, чесън и ряпа може да се добавят към други сокове, но в малки количества.

Комбинации от сокове при различни здравословни състояния

Коктейли от соковете на различни плодове и зеленчуци оказват благоприятен ефект при редица здравословни състояния.

 

Морков + джинджифил + ябълка – поддържа и укрепва имунната система.

Ябълка + краставица + целина – понижава нивото на холестерола, помага при стомашни разстройства и главоболие.

Домат + морков + ябълка – подобрява цвета на кожата и премахва неприятния дъх в устата.

Портокал + джинджифил + краставица – подобрява цвета и хидратацията на кожата, понижава температурата.

Ананас + ябълка + диня – извежда излишното количество сол от тялото, оказва положителен ефект върху пикочния мехур и бъбреците.

Ябълка + краставица + киви – подобрява цвета и хидратацията на кожата.

Морков + ябълка + круша + манго – повишава вътрешната телесна температура и устойчивостта на токсини, понижава кръвното налягане, бори се с цялостното окисление на организма.

Консумация и съхранение

Дневната доза сок за човек е 1-2 чаши и може да се приема по всяко време (през деня или вечер). Но за да се усети ефектът от консумацията, е добре да се пият на гладно или между отделните хранения.

Особено отношение заслужават зеленчуковите сокове, защото те следва да се приемат с повишено внимание и в малки количества. Трябва да се започне с 50 милилитра, а когато става въпрос за сок от цвекло, първоначалната доза е 1 супена лъжица. С времето количеството се увеличава. Необходимо е да се знае, че напитката от цвекло не бива да надвишава 100 милилитра дневно, докато от доматената може да се пият по няколко чаши.

Чистите зеленчуковите сокове винаги се разреждат с вода или с ябълков сок в съотношение 1:2 (на 1 част зеленчуков – 2 части ябълков). Към напитките, приготвени от червени, оранжеви и жълти зеленчуци, се добавят растителни масла за усвояване на каротина.

Соковете от кисели плодове, ягодоплодни и зеленчуци е най-добре да се разреждат с вода в съотношение 2:1 (сок – вода). Когато напитките са за деца, пропорцията трябва да е 1:1.

След прием на сокове устата трябва да се изплаква с вода, тъй като киселината от натуралните течности може да разруши зъбния емайл.

Важен момент е съхранението на соковете. Те не издържат дълго време след приготвянето, с изключение на напитките от цвекло, които преди консумация е необходимо да престоят в хладилник. Всички останали трябва да се изпиват в рамките на 10-20 минути, след като се направят. След 20-тата минута соковете потъмняват, количеството на полезните вещества в тях може да започне да намалява, а това зависи от температурата на въздуха и светлината. 

Противопоказания

Някои сокове, приемани в големи количества, силно натоварват черния дроб и други органи, като по този начин вредят на организма.

Натуралните плодови напитки съдържат захар, както и самите плодове, от които са извлечени. Но благодарение на ускорения процес на преработка, тя бързо попада в кръвта, повишавайки нивото на кръвната захар. Това може да се отрази неблагоприятно както на тези, които имат завишени стойности на този показател, така и на здрави хора.

Не се препоръчва консумация на сокове след проведена химиотерапия или след излагане на радиация.

Децата и възрастните с хронични заболявания, особено на храносмилателния тракт, както и тези, които се придържат към хранителна диета, могат да приемат големи количества сокове само след консултация с лекар.

Източник: edaplus.info;

ключови думи:
сокове

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май