Здравословна закуска? Помислете пак!

Здравословна закуска? Помислете пак!

Телевизионният ефир бълва реклами, просветляващи ни кои продукти са полезни за нашето здраве и фигура. Зърнените закуски  са едни от фаворитите за спечелване на титлата най-здравословните сред най-здравословните. Поне телевизорът това казва. Щастливи дечица нетърпеливо се втурват към купичка с шоколадови зърнени топчета и мляко, а майките им са доволни, че отрочета им си набавят най-важните съставки за нормален растеж. В следващата реклама пък красива и добре сложена жена споделя тайната на красивата си фигура. Тя не е изглеждала перфектно допреди няколко седмици. Не и преди да открие този чудотворен зърнен микс.

 

Не се оставяйте да бъдете манипулирани. Без значение колко здравословно изглежда промотиращото видео или опаковката зърнените закуски са коварен избор. 

 

Първо, преди да се настанят в кутията, те биват преработени, а това означава, че зърнените култури, от които се предполага, че се произвеждат, губят голяма част от хранителните си качества. Тук нямаме предвид само термичната обработка, но и оцветяването, добавянето на подобрители и овкусители. Второ, този вид храни не съдържат достатъчно количество фибри. Добрата зърнена закуска съдържа поне 5 гр фибри на всеки 100 гр, но както се досещате, повечето разновидности не отговарят на този критерий. За сметка на това eдна купичка съдържа тревожно количество въглехидрати, за по-голямата част от които трябва да благодарим на захарта – над 20 гр в купичка или просто две чаени лъжички.  Компания им правят и куп консерванти, сред които мононатриевият глутамат(MSG). Тази добавка води до промени в поведението, пристрастяване, затлъстяване, високо кръвно налягане, астма.

ключови думи:
закуска

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април