Родината на какаото е Централна Америка, където през 14 век ацтеките откриват ценните му качества и буквално са боготворели свойствата му векове наред. Смятали са го за свещено растение. Използвали зърната за направата на специфична напитка, както и за разменна монета.
Какаовите зърна са ядките на плода на какаовото дърво. То ражда големи светло жълти шушулки, в които се поместват натясно какаовите зърна. Дървото е влаголюбиво растение и се отглежда в топлите земи на Африка, Азия, Централна и Южна Америка. Неговите ядки, след определена преработка, се превръщат в основна суровина, какаото на прах, за направата на така любимия на малки и големи, шоколад и производните му изделия.
Ползите, които носят за организма какаовите зърна в суров вид, са много и разнообразни. За да е полезно, те трябва да са сурови, защото след етапите на обработка и термичните процеси, се губят много голяма част от полезните вещества.
Какво съдържа какаото?
Мазнини - какаовите зърна съдържат голям процент масло (бутерумкакао). В състава на какаовото масло влизат глицидите на палмитинова (23-25%), стеаринова (31-34,5%), олеинова (39-43%) и линолова (до 2%) киселина. Маслото на какаото представлява еднородна, сравнително плътна хрупкава маса с жълтеникав цвят. Има слаба миризма и приятен маслен вкус. При температура 30-34° С се превръща в прозрачна, масловидна и жълтеникава течност. Трябва да се съхранява в подходяща опаковка, за да се избегне гранясването му. Високото съдържание на мазнини отличава какаовото питие от всички останали ободрително действащи питиета. Благодарение на тях то има висока калорична и хранителна стойност.
Растителен протеин - сравнително богато е на белтъчни вещества, като това зависи от сорта. Въпреки голямото разнообразие на аминокиселини в какаовия протеин и прибилизетелно количество на чист белтък от 25%, какаото и обикновеният шоколад не са такъв важен източник на протеин, както би могло да се очаква. Това е така, защото под 40% от протеините биват наистина използвани от тялото и някои от тях се губят или преобразуват при обработката им.
Захар - какаовото зърно съдържа доста въглехидрати, но повечето от тях са скорбяла, разтворими и неразтварими фибри. Много малка част са прости захари. 100 грама какао на прах съдържа около 37- 40 г въглехидрати.
Антиоксиданти - какаовите зърна съдържа полифеноли (близки до тези във виното), които отсвоя страна имат добри антиоксидантни свойства, полезни за здравето. Тези съединения се наричат флаванойди и включват катехин, епикатехин и процианидин. Флавоноидите повишават устойчивостта на капилярите, стимулират сърдечната дейност, имат диуретично, противовъзпалително и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
Теобромин - Теоброминът е много лек стимулант с леко диуритично действие. Важно е да се знае, че той може да е токсичен за животни като кучета, котки, папагали и коне.
Кофеин - какаовите зърна съдържат малко количество кофеин, много по-малко от кафето или дори чая.
Фенилетиламини - те са слаби антидепресанти и стимуланти, подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.
Серотонин - какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.
Основни минерали - какаовите зърна са богати на много основни минерали, включително магнезии, калци, желязо, цинк, мед, калии и манган.
Витамини - A, B1, B2, B3, В5, C, E.
Доказаните ползи от суровото какао
Изключително добър антиоксидант – антиоксидантите защитават клетките и ги пазят от преждевременно остаряване; какаовите антиоксиданти се усвояват от организма за много кратко време;
Подобряват метаболизма и са подходящи за диети като осигуряват необходимите минерали и витамини, потискат апетита и удължават чувството на ситост;
Имат анти-депресивно и анти-стресово действие. Когато хапваме какаови зърна отделяме хормони на щастието – ендорфин и серотонин; съдържат и фенилетиламин – това е вещество, което човек произвежда, когато е влюбен;
Дават енергия и карат тялото да се чувства бодро и свежо – добър заместител са на кафето и е най-полезната ободрителна напитка измежду всички.
Регулират нивата на холестерола и кръвната захар;
Грижат се за сърдечно-съдовата система чрез съдържанието си на полифеноли и магнезий, които вещества поддържат сърдечното здраве и регулират високото кръвно налягане;
Спомагат за редуциране на килограмите, защото полифенолите са чувствителни към инсулин и регулират гликемията;
Намаляват риска от рак, диабет, инсулт, инфаркт и други сърдечни заболявания, заради високото съдържание на епикатехин (при обработката на какаовите зърна, това съединение намалява и дори изчезва, затова ги купувайте и консумирайте цели);
Заради богатото си съдържание на много протеини, фибри, витамини и минерали – калций, магнезий, желязо, цинк, хром, манган; витамини: А, Б-комплекс, Е, С и други, са изключително полезни за целия организъм и поддържането на органите и системите в добро здраве;
Съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати, които дават чиста енергия на организма и се усвояват лесно, а не се натрупват под формата на излишни килограми, както се случва при консумацията на сладки неща;
Облекчават предменструалния синдром и болките, подсилват вените и артериите, дейността на сърдечния мускул, намаляват кръвосъсирването;
Какаови зърна може да закупите в биомагазините. Когато ги смелите в кухненски робот, те ще станат на фин какаов прах, който да добавите към сладкишите или да консумирате под формата на топла напитка. Може и да сдъвчете зърното какао, стига да не ви е много горчиво. Ако предпочитате да си хапнете шоколад, той трябва да е с поне със 70 процента съдържание на какао и да съдържа какаово масло, а не палмово или кокосово.
Добави коментар