Какво и колко трябва да ядат малките ученици

Колбасите не са за препоръчване, въпреки че и в тях има някои полезни вещества, но те съдържат повече соли, отколкото е необходимо за детския организъм
Какво и колко трябва да ядат малките ученици

Скъпи родители, в следващите редове ще намерите малко повече информация относно това какво трябва да присъства в менюто на децата ви, за да се радват на добро здраве.

Месо – преди всичко месото е незаменим източник на пълноценен и лесно усвоим белтък, витамини, както и важния микроелемент цинк. Освен това то съдържа желязо в лесноусвоима за организма форма – за разлика от съдържащото се в растителните храни. Ето защо, да лишавате детето от месни продукти в периода на растежа, приобщавайки го към вегетарианството, не е от полза за здравето му. По този начин увеличавате риска от анемия.

Колбасите не са за препоръчване, въпреки че и в тях има някои полезни вещества, но те съдържат повече соли, отколкото е необходимо за детския организъм, освен това присъстват и нитрати. Най–подходящи са немазните видове говеждо, пилешко, агнешко, пуешко и заешко месо.

Риба и рибни продукти – те също са важен източник на лесноусвоимо желязо, витамини и незаменими полиненаситени мастни киселини. Месото на рибата се усвоява много добре от организма. Все пак не бива да забравяте, че понякога рибните продукти предизвикват алергични реакции при децата. Най–добре е да се консумират бяла риба, треска и други по-малко "мазни" риби.

Мляко и млечни продукти – те са абсолютно необходими. Всички млечни продукти са източник на качествен белтък, витамини и калций, който е особено необходим за растежа и укрепването на костите и зъбите.

Плодове и зеленчуци – богати са на витамини, минерални соли, захари, хранителни влакна, органични киселини (подобряват храносмилането). И най–добрите поливитамини не могат да заменят свежите зеленчуци, които съдържат пектинови вещества и имат антибактериално действие. Плодовете и зеленчуците са полезни във всякакъв вид – салати, гарнитури, супи, компоти, кисели и т.н. Ако в момента няма пресни продукти, може да се консумират бързозамразени. За деня детето трябва да получава до 300 грама зеленчуци и 150 грама плодове, като една част задължително да бъде в свеж вид. Всяка кулинарна обработка намалява няколко пъти хранителната стойност на продукта.

Хляб, ядки и макаронени изделия – тези продукти задължително трябва да присъстват в менюто на детето. Най–добре е денят да започва с каша, редувайки оризова, овесена, грис и др. Хлябът е вреден, само когато се приема в големи количества между основните хранения, но трябва да присъства на масата, тъй като е ценен източник на всички групи витамини и минерални вещества (магнезий, желязо, селен). Те играят много важна роля във формирането на защитните сили на организма. Тази група продукти е богата на растителни влакна, така необходими за нормалната работа на червата и жлъчеотделителната система.

Източник: Перото.нет

ключови думи:
дете здраве хранене

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април