Какво означава гладът за сладко

Какво означава гладът за сладко

Всъщност причината да ни се яде едно или друго, може да се обясни чрез хормоните серотонин и допамин. 

Любопитно: Серотонинът е известен като хормон на щастието, а допаминът - като хормон на зависимостта

1732304

Нашето тяло произвежда невротрансмитерите серотонин и допамин. Допаминът е стимулиращ хормон и е пряко свързан с усещането за вълнение и удоволствие. А серотонинът се свързва с щастието и доброто ни настроение.

Нивата на тези два невротрансмитера в тялото са свързани с това какви храни ни се хапват. Ако нивата на серотонин са ниски, ни се яде нещо сладко. Ако пък нивата на допамин са ниски, ни се похапват повече мазни храни.

Ако се поддадем на изкушението?

1732307

Ако нивата на серотонин са ниски, много често се поддаваме на изкушението и хапваме нещо сладко. И така само влошаваме нещата. Ако в тези моменти доставите на организма си голямо количество захар, нивата на кръвната ви захар се покачват рязко. За да може да контролира този процес, панкреасът отделя големи дози инсулин. Ако в комбинация с това, водите неактивен начин на живот, тази енергия ще остане неизразходена. Но тялото трябва да направи нещо с тях. Те не могат да стоят просто така. И затова тялото ни започва да ги съхранява като мазнини.

1732306

В краткосрочен план това не е опасно, но в дългосрочен крие своите рискове не само за фигурата, но и за здравето ни. В дългосрочен план всичките тези нерафинирани захари намаляват чувствителността към инсулин и водят до преддиабетно състояние и тежки форми на затлъстяване.

Честа грешка е, когато бъркаме апетита за сладко с глада или умората. Затова преди да задоволите апетита си с вредни рафинирани захари, хапнете нещо, съдържащо протеини, фибри и въглехидрати. При дамитеапетитът за сладко се изостря и когато имат предменструален синдром. В такива случаи трябва да хапвате малки порции храна през целия ден и да пиете много вода. Така ще доставяте енергия на организма си през целия ден.

1732303

ключови думи:
глад сладко значение

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май