Кои са „опасните” зеленчуци и как да избегнем нитратите

Кои са „опасните” зеленчуци и как да избегнем нитратите

Плодовете и зеленчуците са полезни за нашия организъм. На това ни учат от най-малки. Но в днешно време в стремежа си да имат богата реколта и стоката да има хубав търговски вид, производителите прибягват до употребата на химия.

Така хем пазят растенията от вредители, хем подобряват качествата им. Всичко това обаче си има цена. Нитратите, които се използват в земеделието не са безопасни на нашето тяло.

Токсикологът Михаил Кутушов обясни как да избирате зеленчуците, които консумирате, така че в тялото ви да попаднат по-малко вредни вещества, които зеленчуковите култури изсмукват от почвата.

Най-висока концентрация на нитрати се наблюдава в цвеклото, марулята, както и в зелените зеленчуци – пера от лук, магданоз, копър. Много вредни вещества могат да съдържат и репичките.

"По-добре изберете репички, които са с кръгла форма. В такива зеленчуци нитратите са най-малко", обясни специалистът.

По-ниска концентрация на нитрати се забелязва в доматите, главите на лука, граха и боба.

Все пак не трябва да се отказвате от зеленчуците, защото има риск да са бъкани с голяма доза нитрати. Можете значително да намалите вредата, ако отрежете една осма от опашките и върховете на плода.

При краставиците, например, е по-добре да се обелят. Кората е тази, която натрупва всякакъв вид мръсотия в себе си, пишат от Zdrave.to.

ключови думи:
зеленчуци нитрати

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май