Мъничко глад...

... е полезен
Мъничко глад...

Когато става въпрос за глад, винаги се сещаме за... Мечо Пух и неговия голям приятел – говорещия му корем. По-настървен лакомник от жълтия мечок не бяхме срещали в Голямата гора, да знаете. Вероятно няма и да срещнем.

Празният търбух, разбира се, наистина не е приятно изживяване. Защото може да доведе до редица кофти последици: липса на концентрация, раздразнение, главоболие и изобщо – никак не е здравословно явление. Така че можем абсолютно да влезем в положението на бедничкия Уини.

Според американския диетолог Синтия Сас обаче, лекото чувство на празнота в стомаха е съвсем нормално усещане, което изобщо не трябва да ни докарва до паника. Тя твърди дори, че би било добре да го изпитваме поне 4 пъти на ден:

"То е сигнал, че метаболизмът работи активно – вече е преработил или в момента преработва предходното ястие", обяснява Синтия. И добавя:

"Много от клиентите ми са свикнали да хапват по график. Това е чудесно... Но повечето от тях никога, ама никога, не изпитват чувство за глад.

Което може да е индикация, че всъщност се хранят повече, отколкото трябва. А всяко нерегламентирано хранене в редовния им режим може да доведе до генериране на излишни калории и напълняване", обяснява още тя.

С две думи: може да консумирате супер здравословни храни, в точното време, на правилното място, но... Ако не изпитвате поне мъничко глад, това означава, че нещо не е наред.

За това Синтия ви предлага да си направите следния експеримент: утре сутрин се почерпете с балансирана закуска. Например – малка купичка с овесени ядки с парченца плодове отгоре, шепа ядки и чаша мляко.

После... изчакайте.

Обърнете внимание на това кога ще ви споходи физическото усещане за празен стомах – не трябва да е болезнено, а само лек упрек на коремчето ви.

Ако 5 часа след първото си хранене не почувствате нищо, на следващия ден намалете порцията, която приемате на закуска, съветва Синтия. "Целта е да установите стабилен баланс между усещанията си за ситост и глад, така че те да се редуват поне през три часа".

В крайна сметка: оставете стомахът си да говори, апелира американският специалист. Мъничко глад няма да му навреди, даже - обратното.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май