Овесените ядки са полезни, но ето защо не бива да ги ядете всеки ден

Овесените ядки са полезни, но ето защо не бива да ги ядете всеки ден

Овесените ядки отдавна са спечелили репутацията на здравословен и питателен продукт. Той е богат на фибри, витамини и минерали и често се препоръчва да се включва в диетата за поддържане на здравето. Но въпреки всичките му предимства, диетолозите не препоръчват да ядете овесена каша всеки ден.

Първата причина, поради която овесените ядки не се препоръчват да се ядат всеки ден, се дължи на високия им гликемичен индекс (GI). Гликемичният индекс е показател, който отразява скоростта, с която нивата на кръвната захар се повишават след прием на определена храна. Овесените ядки имат сравнително висок ГИ, което означава, че могат да причинят бърз и значителен скок на кръвната захар. Хроничната консумация на храни с висок ГИ може да доведе до развитие на инсулинова резистентност и повишен риск от развитие на диабет тип 2.

Втората причина е свързана със съдържанието на фитинова киселина в овесените ядки. Фитиновата киселина е антинутриент, който може да се свърже с определени минерали като калций, желязо, цинк и магнезий и да им попречи да бъдат усвоени от тялото. Редовната консумация на овесени ядки може да доведе до дефицит на тези важни минерали, особено ако диетата не е достатъчно разнообразна.

Третата причина, поради която овесените ядки не трябва да се ядат всеки ден, се дължи на наличието на анти-хранителни фактори като фитохимикали и лектини. Фитохимикалите могат да имат отрицателни ефекти върху храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Лектините от своя страна могат да причинят възпалителни процеси в организма и да повлияят негативно на чревната функция.

Въпреки тези причини, овесената каша все още е здравословен продукт, който може да бъде включен във вашата диета с известна редовност. Съдържа разтворими фибри, които помагат за понижаване на холестерола в кръвта и поддържат здравето на сърцето. Овесената каша също е богата на антиоксиданти, които помагат в борбата с възпаленията в тялото, пише dariknews.

ключови думи:
овесени ядки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май