От изкуствените подсладители не отслабваме, а пълнеем

Те крият и рискове за здравето
От изкуствените подсладители не отслабваме, а пълнеем

Ако се стремим да намалим теглото си или да се погрижим за своето здраве, приемът на изкуствени подсладители за сметка на захарта може да не е добра идея.

Според данни на нов метаанализ, поместен на страниците на Canadian Medical Association Journal, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че подсладителите, които не съдържат никакви калории, помагат за загубата на тегло. Дори напротив – те могат да са причина не само за наддаване на излишно тегло, но и за развитие на здравословни проблеми по-късно в живота.

Специалисти установяват, че консумацията на подсладители е свързана с умерено наддаване на килограми в дългосрочен план.

Резултатите разширяват и данни на предишни метаанализи, които показват повишен риск от диабет тип 2 и хипертония при редовната консумация на подсладителите.

Така, вместо да са ни от помощ в отслабването и да насърчават доброто здраве като алтернатива на захарта, изкуствените подсладители крият потенциални вреди за организма.

Някои от прегледаните проучвания свързват изкуствените подсладители със загубата на тегло, а други – с наддаването му.

При 405 907 души, включени в по-голямата част от проучванията, употребата на изкуствени подсладители всъщност се свързва с увеличаване на индекса на телесна маса, обиколката на талията, теглото, затлъстяването, високо кръвно налягане, сърдечни проблеми и метаболитен синдром.

Всъщност всичко това хората се опитват да избегнат с приема на изкуствени подсладители, за сметка на захарта. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април