Повече трайност за плодовете и зеленчуците!

Всяко растение си има местоположение :)
Повече трайност за плодовете и зеленчуците!

Срам, не срам, трябва да си призная, че поръчковата журналистика въобще не ми е чужда. Ето, например, вчера лицето К.П. от София си поръча материал за съхранението на плодовете и зеленчуците и днес аз усърдно работя по въпроса. Обслужвам интереси, така да се каже. Но, ако се случва така, че вашите интереси съвпадат с тези на споменатия вече К.П., чувствайте се поканени да четете нататък.

"Правилното" съхранение на ядливите растения е изключително проста, но едновременно с това и крайно противоречива работа. Винаги, когато съм се опитвал да се поинтересувам от спецификите около настаняването на току-що придобита прясна продукция, съм срещал повече от две мнения по въпроса, поляризирани при това. Днес ще се опитам да ви представя някои изпробвани и други само прочетени, но резониращи с добрата логика съвети.

Може би трябва да започна с етилена. Етиленът е газ, който повечето плодове и зеленчуци произвеждат при зреенето си. Това важи с особена сила, ако целостта им е нарушена по някакъв начин. Проблемът е, че има много растения, които са крайно чувствителни към етилен и, ако бъдат поставени на едно място с техни събратя, които излъчват много от въпросния газ, ще загният доста по-бързо от очакваното.

За съжаление, хладилникът често действа като една голяма кутия за етилен и така може да допринесе за преждевременната смърт на прескъпо закупената ви земеделска продукция. Ето защо е важно да се знае кои растения бълват етилен и кои са много чувствителните към този факт. Оттам-нататък усилията трябва да са насочени към отделянето на едните от другите (неслучайно хладилниците имат две или повече чекмеджета за плодове и зеленчуци).

inm.comПлодове и зеленчуци, произвеждащи етилен: ябълки, кайсии, авокадо, банани, боровинки (сини и червени), цитруси (без грейпфрут), смокини, грозде, манго, киви, праскови, нектарини, круши, ананас, сливи, дюли, праскови, нектарини, домати, зелен лук, чушки, гъби.

Плодове и зеленчуци, чувствителни към етилен: броколи, зеле (брюкселско, китайско, къдраво, обикновено), моркови, карфиол, краставици, патладжан, зелен фасул, зеленолистни (спанак, лапад, киселец, салати, маруля), магданоз, грах, картофи, сладки картофи, тиква.

Нашата отговорност обаче не приключва дотук. Независимо дали ни харесва или не, всяко растение си има и индивидуални особености, които трябва да бъдат отчетени, затова ще се наложи да прибегнем до поименно изброяване. И така, по азбучен ред:

Авокадо. Ако не е достатъчно меко, оставете го да узрее на топло и влажно място. След това можете да го приберете в хладилник

Банани. Съхранявайте на стайна температура, докато узреят. Ако са презрели, бихте могли да приберете в хладилника, за да им осигурите още 1-2 дни живот, но не разчитайте прекалено на това.

inm.comБроколи. В хартиен плик или неопаковано издържа в хладилник около 4-5 дни.

Горски плодове. По възможност в пластмасова кутия в хладилник. Боровинките и ягодите издържат от 5 до 7 дни, докато по-крехките малини и къпини е добре да изядете или консервирате до 2 дни.

Гъби. Задължително на студено и в хартиен плик, който да абсорбира влагата и да им позволява да дишат. Срокът на годност дори и при тези условия е само 2-3 дни.

Домати. Студът има ужасната склонност да разваля вкуса на доматите. Затова е препоръчително да ги съхранявате на открито, с "дупетата" нагоре. По този начин напълно узрели домати могат да оцелеят до 2 дни.

Зеле. Зелето е най-трайно в хладилник, където може да прекара до 2 седмици, ако не е нарязано. Китайската му разновидност е по-нетрайна и обикновено издържа до седмица.

Зелен лук. В хладилника издържа до 2-3 дни.

inm.comЗелена салата. В хладилник. Трайността много варира при различните видове, но с ето този трик със сигурност ще я увеличите.

Картофи. В мрежа, хартиен плик или сандъче на тъмно, хладно и проветриво място. Осигурите ли им такива условия, можете спокойно да се запасите за 2 месеца.

Карфиол. Издържа до 5 дни в хладилник. Много е противоречиво дали да се съхранява със стеблото нагоре или надолу, но бихте могли да експериментирате.

Краставици. В хладилник. Най-нетрайните краставици започват да омекват след втория ден.

Круши. На стайна температура, докато узреят напълно. Следва прибиране в хладилник, където изтрайват още 4-5 дни.

Лук. На тъмно и хладно, но проветриво място, в сандъче, мрежа или хартиен плик.

Магданоз (керевиз, копър, босилек и други зелени подправки) – ако нямате намерение да ги използвате до два дни, най-добре ги накълцайте и замразете.

inm.comМоркови. В плътно затворен пластмастмасов плик в хладилника биха издържали минимум седмица. Алтернатива е поставянето в сандъче с пясък, но не познавам хора, които са експериментирали с този вариант.

Праз лук. Неопакован издържа до седмица в хладилник. Тук забождането в пясък е класика и значително увеличава трайността.

Праскови (нектарини, сливи). Оставете на стайна температура, но на тъмно, докато узреят напълно. Чел съм за вариант в продупчен хартиен плик. Последващото прибиране в хладилник добавя към трайността им 3-4 дни.

Репички. В хладилник са доста трайни и понякога издържат над 10 дни. Немити и непочистени, разбира се.

Спанак. Най-добре е да се съхранява в хладилник, неизмит и неизчистен от корените и стеблата. По този начин би се съхранил 3-4 дни.

Цвекло. Успешно съм го съхранявал около седмица на открито, но прочетох, че се препоръчва да се държи добре опаковано в найлон на студено, за да не губи влага. Така било годно дори и след 2-рата седмица.

inm.comЦелина. Издържа до седмица в хладилник. Трябва да се внимава с температурата обаче, защото целината проявява склонност към измръзване.

Цитруси. Задължително на стайна температура. Седят добре във фруктиера и, ако не са презрели, със сигурност издържат 10-на дни.

Чесън. Най-траен е на тъмно, хладно и проветриво място. Добре е да е в отворен съд, за да може да диша. По този начин може да издържи месеци.

Чушки. Драмата на лицето К.П. Държат се в хладилник. Максимум за седмица.

Ябълки. Със сигурност доста трайни приятели, които могат да ви чакат поне 1-2 седмици, ако ги оставите на стайна температура. Някои казват, че охладени са по-хрупкави, но аз нямам подобни наблюдения. Едно е сигурно – това е един от най-обилните производители на етилен, затова го дръжте настрана от всякакви зеленчуци, особено ако са листни. Хубавото е, че с тяхна помощ можете да накарате зелени плодове да узреят доста по-бързо. Просто ги оставете да си правят компания.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април