Полезна ли е закуската за фигурата ни

Според мнозина пропускането ѝ е вредно
Полезна ли е закуската за фигурата ни

Логиката сочи, че в случаите, когато не сме закусили, сме склонни да компенсираме пропуснатото с обяда. Оказва се обаче, че пропускането на закуската може не само да не провокира преяждане на обяд, а и да помогне за значително намаляване на общия калориен прием за деня.

Повечето специалисти категоризират пропускането на закуската като вредно. Въпреки това много хора днес не закусват, търсейки позитивен ефект най-вече върху теглото си. Проучване, проведено в Англия, показва, че такъв ефект може да се постигне.

В проучването участват 40 момичета на възраст 14-16 години. Тази възрастова група е подбрана с оглед на това, че нуждата от калории и енергия в юношеска възраст е най-силна и пропускането на едно хранене би следвало да доведе до повишен калориен прием със следващото.

Резултатите обаче сочат точно обратното. Оказва се, че общият калориен прием в дните, когато изследваните момичета пропускат закуската си, е с около 350 калории по-нисък, в сравнение с дните, когато закусват. Това означава, че дори по-обилният обяд в първия случай не компенсира напълно калориите, които момичетата приемат със стандартната си закуска.

В случаите, когато се цели намаляване на теглото, този ефект може да подпомогне отслабването. Противно на очакванията, пропускането на закуската не оказва влияние на физическата активност на участничките в проучването и не отслабва енергийния им потенциал.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април