Полукартофен чипс

Или просто получипс?
Полукартофен чипс

Преди време едно от любимите ми вкусови изживявания беше свързано с чипса. Нямам представа вие какво си представяте като чуете чипс, но в моята глава изниква едно от онези прозрачни целофанени пликчета. Те бяха пълни с неправилно оформени и просмукани с мазнина резенчета, по които си личаха следи от кората и дори загнилите петна от картофите. В тях си имаше и хартиено етикетче с името на производителя, което по степен на омазненост дори надминаваше ядивното съдържание.

В момента на пазара има десетки видове чипс, кой от кой по-лъскави и известни. По тях няма видими следи от мазнина, формата е перфектна, а вкусът – изящен. Един такъв чипс е Pringles, който се радва на особена популярност и у нас.

Wikimedia CommonsВсъщност, може би е редно да използваме думата "криспс". Това е и начинът, по който самите Procter&Gamble започват да наричат продукта си, след като през 1975 г Американската администрация за контрол върху храните и лекарствата (USFDA) отсъжда, че той чисто технологично не отговаря на стандарта за чипс. По-късно това довежда до нови проблеми за компанията, тъй като Върховният съд на Великобритания обявява Pringles за чиста проба чипс и по този начин осигурява на Дирекция данъци и митници приходи в размер 160 милиона долара. Това е така, тъй като в Обединеното кралство има диференцирано данъчно облагане за различните хранителни категории, и чипсовете определено не са облагодетелствани от този факт.

Хубавото е, че нито един от нас не се нуждае от преценката на държавата, за да знае какво слага в устата си. И с оглед на вземането на информирани решения, нека отидем отвъд юридическите формулировки и да се запознаем със същинския производствен процес на Pringles. Като за начало ще са ви нужни около 42% дехидратирани картофи, пшеничено нишесте, оризово и царевично брашно, растителни мазнини и емулгатор. Всичко това се превръща в хомогенна каша и се разточва на много тънък лист, от който се изрязват овални форми. Те се огъват по шаблон, след което се сушат, пържат се и се "парфюмират" се с различни аромати. И отиват в добре познатите ви цилиндрични опаковки.

Wikimedia CommonsКакто може би ви е правило впечатление, всяко отделно парченце в тези опаковки е точно копие на останалите и разполага със специфична седловидна форма, която дори си има наименование в математиката. Затаете дъх... говорим за хиперболичен параболоид! Изобразява се с формулата z/c = x2 + a2/y2 + b2 о.О

Ако трябва да изкажем своето мнение, Pringles е нещо като далечен братовчед мутант-киборг на чипса, който определено попада в отделна категория. В тази категория попадат и други "чипсови" продукти като някои от сериите на Lay's.

Нямаме основания да твърдим, че подобни изделия със сигурност са по-"лоши" от и без това вредния чипс. Но все ни се струва, че е по-добре храните да се ядат във вид, колкото се може по-близо до естествения. Това можете да си гарантирате като четете съдържанията на опаковките или просто като си правите домашен чипс. Или пък пържени картофи. Печени? Добре, да не прекаляваме с търпението ви. Все пак, всеки си има своите слабости и заслужава да им се поддава отвреме-навреме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 27.10.2011 | 11:59
    Отговор на коментар #1 от : Благодаря, благодаря! Ако изровим нещо за Нестле, то ще бъде специално посветено на теб :)
  • 1
    от Не е посочен | 27.10.2011 | 11:20
    Аз затова Прингълс не ги обичам изобщо, именно поради факта че е изкуствено създаден. Киро, прекрасна статия :) Дано има повече такива с които отваряме очите на хората :)

    п.п. Нещо за Nestle? :)

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май